NATO se pregătește pentru un summit important. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat marţi că a discutat la telefon cu preşedintele american, Joe Biden, pentru a pregăti summitul Alianţei

NATO se pregătește pentru un summit important. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat marţi că a discutat la telefon cu preşedintele american, Joe Biden, pentru a pregăti summitul Alianţei şi a făcut un bilanţ al numeroaselor provocări viitoare, notează EFE şi AFP, citate de Agerpres .

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus într-un mesaj pe contul său de Twitter că l-a felicitat pe Joe Biden pentru învestire și că a fost încântat să vorbească cu președintele american. Eficiența NATO a fost pusă sub semnul incertitudinii în timpul mandatului lui Donald Trump, iar NATO fără SUA determinată să se implice la cel mai înalt nivel este incompletă.

„A fost o plăcere să vorbesc cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite) şi să îl felicit pentru învestire. Este un nou capitol pentru Alianţa Nord-Atlantică. Mă bucur să îl întâmpin la summitul NATO şi să lucrez în strânsă colaborare cu el”, a scris Jens Stoltenberg într-un mesaj pe contul său de Twitter.

„NATO este locul unde europenii şi americanii se întâlnesc în fiecare zi şi că împreună vom putea face faţă provocărilor pe care niciuna din ţările noastre nu le poate înfrunta singură”

Secretarul general al NATO „şi-a exprimat satisfacţia pentru accentul pus de preşedintele Biden asupra reconstrucţiei alianţelor”, subliniind că „NATO este locul unde europenii şi americanii se întâlnesc în fiecare zi şi că împreună vom putea face faţă provocărilor pe care niciuna din ţările noastre nu le poate înfrunta singură”, mai precizează sursa citată.

Următorul summit al NATO „se va ţine la Bruxelles în cursul anului” şi „liderii vor lua decizii pentru a face Alianţa noastră şi mai puternică”, a mai precizat Jens Stoltenberg.

Data la care va avea loc summitul va depinde de rezultatele în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 în Europa. Sediul Alianţei este la Bruxelles, deci situația evoluției COVID-19 va trebui să fie una favorabilă întâlnirii.

Cei doi lideri au trecut în revistă provocările internaționale actuale ale NATO

Discuţia avută de către secretarul general al NATO cu preşedintele Biden a prilejuit și o trecere în revistă a provocărilor. Cei doi lideri au observat „diversele provocări cu care se confruntă aliaţii NATO, cum ar fi lupta împotriva terorismului internaţional, în special în Afganistan şi Irak, relaţiile cu Rusia şi implicaţiile pentru securitate ale ascensiunii Chinei”, a spus Jens Stoltenberg.

Provocările în materie de securitate necesită „menţinerea impulsului pentru creşterea cheltuielilor de apărare, pentru a asigura securitatea naţiunilor noastre într-o lume imprevizibilă”, a adăugat secretarul general.

De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a propus preşedintelui american să organizeze pentru el o întâlnire specială cu toţi liderii UE.

Instituţiile europene au, ca şi NATO, sediul la Bruxelles şi ideea este de a organiza aceste două reuniuni în acelaşi timp, a precizat o sursă diplomatică.