Summit online organizat de Olanda privind schimbările climatice

Summitul despre adaptarea la schimbările climatice, organizat de Olanda, va prilejui participarea prin videoconferință a preşedintelui francez Emmanuel Macron, cancelarului german Angela Merkel şi premierului britanic Boris Johnson, relatează Agerpres.

Reuniunea virtuală, la care vor fi de asemenea prezenţi actualul secretar general al ONU, Antonio Guterres, şi predecesorul său, Ban Ki-moon, ar urma să ducă la un „program de acţiune pentru adaptare”, cu scopul de a face faţă unor efecte precum creşterea nivelului mării, condiţiile meteorologice extreme şi recoltele scăzute, mai precizează sursa citată.

„Acest an, 2021, va avea mai multe puncte de cotitură în cursul cărora liderii şi cetăţenii din întreaga lume îşi vor arăta cu adevărat angajamentul solid. Nu am făcut mare lucru în materie de adaptare” până în prezent, a declarat Ban Ki-moon presei săptămâna trecută.

„Dacă nu învăţăm să gestionăm consecinţele, dacă nu putem să ne adaptăm, impactul va fi dezastruos”, a declarat premierul olandez

Summitul se desfăşoară aproape în întregime online din cauza pandemiei de coronavirus. Premierul olandez Mark Rutte a declarat că ţara sa are o treime din teritoriu sub nivelul mării. Deține așadar o experienţă de secole în protejarea pământurilor în faţa apei şi că speră să o împărtăşească şi cu alţii.

„Dacă nu învăţăm să gestionăm consecinţele, dacă nu putem să ne adaptăm, impactul va fi dezastruos”, a declarat premierul într-un mesaj video.

„Împreună cu numeroşi lideri de pe planetă, voi lansa un program de acţiune pentru adaptare detaliat”, a adăugat el.

„Trebuie să ne adaptăm la schimbarea climei, şi trebuie să o facem imediat”, crede Boris Johnson

Premierul britanic a observat și el că schimbarea climatică are loc deja și devastează vieți și economii. „Trebuie să ne adaptăm la schimbarea climei, şi trebuie să o facem imediat”, crede Boris Johnson.

Reuniunea urmăreşte să reducă vulnerabilitatea ţărilor în faţa ridicării nivelului mării, a condiţiilor meteorologice extreme şi a penuriilor alimentare.

„Summitul se va concentra pe obţinerea de noi investiţii, pentru a garanta că milioane de mici exploataţii agricole pot să se adapteze la presiunile exercitate de climă asupra producţii alimentare”, explică ONU pe site-ul său.

„Organizatorii summitului au cerut o nouă finanţare importantă pentru cercetarea agricolă, un acces extins la serviciile de consiliere pentru agricultori, precum şi la serviciile de gestionare a riscurilor şi de finanţare”, a detaliat ONU.