România are garanţia unui număr suficient de doze de vaccin pentru a ajunge la imunitatea de grup. În prezent primeşte săptămânal doar de la Pfizer 700.000 de doze, fiind folosite circa 650.000, a declarat, Valeriu Gheorghiţă. Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 consideră că intenţia de vaccinare este în creştere.

„Vestea bună este că săptămânal primim circa 700.000 de doze, în condiţiile în care zilnic, vedem, consumăm circa 80.000 de doze de Pfizer, ceea ce înseamnă (…) că aproape 650.000 de doze consumăm săptămânal, atât pentru doza unu, cât şi pentru rapel”, a spus colonelul.

România are un mare avantaj prin faptul că face parte din demersul european de vaccinare a populaţiei, crede Gheorghiţă. Cu privire la intenţia de vaccinare în ţara noastră, coordonatorul campaniei spune că aceasta este în creştere.

„Periodic, noi am făcut o serie de evaluări şi am observat că nu a scăzut intenţia de vaccinare, în schimb, numărul doritorilor care intrau în platformă, care îşi creau un cont şi răspundeau la acele notificări era din ce în ce mai mic, însă intenţia de vaccinare este aceeaşi, este chiar în creştere şi cred că toate aceste evenimente de tip maraton de vaccinare, centre drive-thru, vaccinare în cadrul unităţilor operatorilor privaţi nu fac altceva decât să uşureze tot acest proces de vaccinare”, a apreciat șeful CNCAV.

Se încearcă transportul de doze de vaccin pentru cei care au dificultăţi de deplasare

Gheorghiţă a afirmat că mai este mult de lucru, în mod deosebit în localităţi din mediul rural. Acolo trebuie găsite mai multe variante de a determina oamenii să se vaccineze. Se încearcă chiar și a duce vaccinul la oameni acasă, în mod special la cei care au dificultăţi de deplasare.

Despre certificatul verde, Gheorghiţă a declarat că se aşteaptă ca la finele lunii iunie, iulie, să fie gata demersul european.

„Conţine trei tipuri importante de informaţii: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore. Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.