Primăria Arad a postat zilele trecute o imagine pe pagina de socializare Facebook, cu bani confiscaţi de la un anumit cerşetor, care a strâns nenumărate comentarii critice, peste 2.100, majoritatea fiind de dezaprobare a acţiunii autorităţilor arădene.

„Vă rugăm să nu încurajaţi cerşetoria! 113 lei au fost confiscaţi în această seară de către agenţii Poliţiei Locale Arad de la o persoană care apela la mila publică. Suma confiscată va ajunge în bugetul oraşului”, au scris reprezentanţii primăriei lângă fotografia în care erau prezentaţi banii confiscaţi.

Sute de comentarii critice adresate autorităţilor

Din momentul postării fotografiei, pe data de 04.02.2021, până în momentul de faţă, peste 2.100 persoane au comentat acţiunea poliţiştilor locali.

„Poliţiştii primăriei să meargă în pieţe să confişte ţigările netimbrate, nu banii unui amărât!”, a reacţionat un arădean, în timp ce alţii au solicitat desfăşurarea unui număr mai mare de acţiuni pentru combaterea vânzării ilegale de ţigări în pieţe,

„Eliminaţi traficul ilegal de ţigări din pieţe şi furturile! Sunteţi de comă cu postarea asta”, a scris un alt localnic. „Să vă fie ruşine că hărţuiţi oamenii cu puţine posibilităţi şi furaţi bani de la ei, în loc să îi ajutaţi”, a opinat o altă persoană.

Primele sume de bani din cerşetorie confiscate de Primăria Arad

În baza anumitei decizii a Consiliului Local din 2019, pe data de 22 decembrie a anului trecut, Primăria Arad declara faptul că a confiscat pentru prima oară bani de la cerşetori, cu scopul de a descuraja cerşetoria. Anunţul respectiv a fost făcut în urma finalizării şi aprobării primăriei a procedurii operaţionalede aplicare a Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 465/2019 referitoare la interzicerea cerşetoriei. Astfel, autorităţilelocale au procedat la confiscarea sumelor de bani identificate la cerşetorii arădeni.

Măsuri implementate pentru combaterea cerşetoriei

În cursul zilei de 11 septembrie 2019, reglementările cu privire la majorarea amenzilor pentru cerşetorie au fost adoptate de către consilierii locali. De asemenea, veniturile încasate prin „donaţiile” cetăţenilor sunt confiscate şi alocate bugetului local.

„Este una dintre măsurile prin care încercăm să oprim acest fenomen şi cred că va da rezultate, aşa cum a dat şi în Cluj-Napoca, unde se aplică o astfel de măsură de câţiva ani. Este modelul pe care l-am folosit şi noi în elaborarea proiectului aprobat cu unanimitate de voturi”, declarase, la acel moment, primarul municipiului, Călin Bibarţ.

Printre măsurile care au fost adoptate se numără şi obligativitatea cerşetorilor care au înregistrat mai multe amenzi neplătite să desfăşoare muncă în folosul comunităţii, iar Primăria este de părere că în prezent, un număr de aproximativ 100 de cerşetori sunt prezenţi zilnic la muncă pe străzile judeţului Arad.