Mai exact, erau prezentate ca fiind din metale prețioase, însă, la o analiză atentă a inspectorilor ANPC s-au dovedit a fi contrafăcute. În componența acestora au fost găsite metale toxice, informează Paul Anghel, director ANPC.

„ Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică”, menționează oficialul ANPC, citat de Agerpres.

Cele mai frecvente anateri au fost lipsa mărcii de certificare ANPC, certificatul de garanţie pentru mărţişoare şi bijuterii din argint; lipsa informaţiilor privind calitatea pietrelor conţinute de marţişoarele şi bijuteriile din aur sau argint comercializate; lipsa certificatelor de garanţie la comercializarea ceasurilor din argint.

Avertizare de la ANPC. Sute de mărțișoare, contrafăcute

Inspectorii ANPC recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenție ambalajul, deoarece multe dintre bijuteriile contrafăcute sunt similare la prima vedere. Metalele toxice pot crea alergii, în afara daunelor materiale pe care le suportă consumatorii.

Cum  să nu te lași păcălit de comercianții de mărțisoare„ Consumatorii trebuie să fie atenţi la ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ, indiferent ce mărţişor vor alege. „Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Şi ambalajul contează foarte mult. Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”, avertizează Paul Anghel.

De asemenea, consumatorii pot apela la ANPC, în cazul unei suspiciuni.  Instituția dispune de un laborator care poate detecta metalele toxice.

 „Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse.  ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea şi expertizarea obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase”, transmite comisarul ANPC.