Toate acestea, în condițiile în care Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale, iar statul are control direct asupra companiei.

Sute de milioane irosite de Romgaz. Eșecul de la Iernut

Proiectul centralei termice de la Iernut s-a dovedit a fi u eșec total. Nimeni nu s-a ocupat de verificarea lucrărilor.

Astfel, acestea au fost întârziate, iar suma de 268 de milioane de euro este blocată din cauza neglijenței.

„Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz.   S-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară”, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În fapt, lucrările ar fi trebuit să fie gata în luna iulie 2020, dar termenul nu a fost respectat.

 Romgaz nu a dorit să prelungească termenul. Amânare de 5 ani

Virgil Popescu spune că Romgaz ar trebui să angajeze o firmă care să se ocupe doar de verificarea lucrărilor.

„Abia acum se face acest lucru, vedem care este stadiul lucrărilor. Era obligatoriu, ca Romgaz să fi angajat un contractor independent care să supravegheze lucrările şi să sesizeze eventuale abateri”, a subliniat oficialul Ministerului Energiei.

Romgaz se absolvă de orice vină managerială. A precizat că firmele nu au respectat termenul de predare a lucrărilor.

„Referitor la Contractul de achiziţie publică nr.13384/2016, având ca obiect executarea proiectului la cheie Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA informează  că Romgaz a decis să nu dea curs cererii înaintate de către Asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA prin care se solicita prelungirea acestui termen”, potrivit comunicatului.

Ce soluții se întrevăd

Romgaz va găsi soluţiile necesare finalizării şi punerii în funcţiune a Centralei Termice Iernut.  Va informa în continuare piaţa cu privire la această investiţie, precizează compania.

Investiția de la Iernut, județul Mureș, era așteptată atât de locuitori, dar impactul asupra pieței de energie ar fi fost major.

Romgaz a semnat în urmă cu cinci ani , un contract în valoare de 268 de milioane de euro. De lucrări ar fi trebuit să se ocupe    firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Compania poate acționa în instanță firmele care nu au respectat termenele contractuale.