Pensionarii care beneficiază de primirea pensiilor pe card sau în cont, vor avea posibilitatea să îşi primească, la cerere, documentele de informare (taloanele mov) fie în format electronic, pe mail, fie direct în contul deschis pe platforma Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Proiect depus de 22 de deputaţi PNL

În acest sens, o serie de deputaţi ai Partidului Naţional Liberal au elaborat o propunere legislativă pentru ca Legea 263/2010, referitoare la sistemul unitar de pensii publice să fie completată.

Astfel, proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbaterea publică ce a avut loc în data de 14 aprilie.

Conform proiectului depus miercurea aceasta la Parlament, de către 22 de deputaţi PNL, la cererea pensionarilor, taloanele mov vor fi trimise de către CNPP în format electronic, tuturor pensionarilor care îşi primesc banii în cont sau pe card.

Valoarea juridică a documentului de faţă va fi aceiaşi ca a celui livrat în format fizic, putând fi accesat de orice instituţie care solicită prezentarea acestuia.

Conform celor 22 de deputaţi, din cei 4,55 de milioane de pensionari regăsiţi în plată în februare 2021, un procent de circa 40% au ales să îşi încaseze banii prin virament bancar.

Talonul de pensie primit în format electronic

„Din semnalele primite de la pensionari, majoritatea nemulțumiți de faptul că aceste taloane sunt de multe ori rătăcite sau întârzie să fie livrate, a reieșit nevoia de a le oferi în format electronic.

Majoritatea acestor persoane au optat pentru a primi pensia în cont bancar, tocmai pentru a evita ca pensia să le fie livrată în numerar la domiciliu și doresc ca și documentele (taloanele de pensie) doveditoare să le fie livrate în format electronic.

Pensionarii îl pot accesa oricând, îl pot tipări în mai multe exemplare, în funcție de nevoie și nu mai trebuie să aștepte poștașul în ziua și ora fixă”, au explicat inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Aşadar, această propunere legislativă modifică Legea cu numărul 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice, prin oferirea posibilităţii transmiterii de către CNPP, la cererea pensionarilor, în format electronic a documentului ce atestă dovada plăţii.

Transmiterea aferentă este efectuată în luna următoare înregistrării cererii, iar aceasta reprezintă doar o opţiune, nu o o bligativitate.