Majorarea sancționării cu privire la persoanele care comit infracțiuni de ultraj contra personalului silvic ce își desfășoară activitatea, a fost propusă de către Tanczos Barna. ministrul Mediului.
Concret, acesta solicită ca sancționarea stipulată în lege pentru această infracțiune să fie majorată cu 50%.
În acest sens, în cursul zilei de ieri, senatorul URDMR a depus la Senat un proiect legislativ prin care se vizează modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal.
Conform celor spuse de către ministrul Mediului, motivarea acestei propuneri o reprezintă în primul rând creșterea numărulu de agresiuni fizice / psihice, țintite către personalul silvic care își face datoria, prin îndeplinirea corectă a atribuțiilor de serviciu, în vederea separării integrității fondului forestier național.
Tanczos Barna: 6 pădurari au fost omorâți apărând pădurea
„Astfel, în ultimii ani, aperărâd pădurea, 6 pădurari au fost omorâți, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surpriniși în timp ce tăiau ilegal sau sustrageau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, etc.).
Mai mult, numai în primul trimestru al anului 2021, la nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, s-au produs 5 noi cazuri de ultraj îndreptate împotriva personalului silvic, unele dintre el fiind soldate cu vătămări corporale care au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale.
Apreciem că înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic, va conduce pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silviăa să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității în general (aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic)”, a mai explicat Tanczos Barna.
Prin intermediul acestui proiect se propune modificarea alineatului (4) al articolului 257 din Codul penal, care va cuprinde cuprinsul următor:
„(4) Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui polițist, jandarm, precum și asupra personalului silvic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.