Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacționat după ce Garda Națională de mediu au descoperit zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal în București. Din nefericire, acesta este doar un singur caz, iar la nivel național situația este mult mai dramatică.

„Este rezultatul vieții noastre. Nu alții, cetățenii acestei țări au umplut de gunoaie Bucureștiul, au umplut de gunoaie lacurile, râurile și toate apele curgătoare și unii nu se mai potolesc. Singura soluție este să extindem la nivel național aceste controale”, a precizat Tanczos Barna.

Barna a spus că s-au purtat discuții cu 30 de municipii pentru a începe controalele în orașele mai mici.

„Trebuie să mergem din poartă în poartă, acolo unde găsim locuri în care se depozitează gunoaie și identificăm proprietarul terenului. Dacă este primărie, amendăm primăria. Dacă este persoană fizică, amendăm persoana fizică. Îi obligăm să își curețe terenurile”, a afirmat Tanczos Barna.

Cetățenii trebuie să sprijine Garda de Mediu

Ministrul a precizat că cetățenii trebuie să susțină Garda de Mediu și să anunțe ori de câte ori surprind persoane care aruncă gunoaie ilegal. Ei pot suna direct la 112 sau prin mesaj direct de pagina de Facebook. De asemenea, Ministerul Mediului va lansa, în curând, o aplicație în care se pot adăuga informații în timp real. Inițiativa a fost propusă chiar în PNRR.

„Vecinul, cumnatul, cumnata, rudele, cunoștințele, toți pot face așa ceva și dacă suntem corecți și vrem să schimbăm această imagine a țării, trebuie să venim cu spirit civic și să sesizăm”, a zis Tanczos Barna.

Totodată, pe lângă ajutorul cetățenilor, fiecare autoritată publică locală trebuie să intervină și să colaboreze cu Garda de Mediu.

„Lucrurile trebuie să pornească de la autoritățile publice locale. Fiecare primar să se apuce să facă curățenie în ograda proprie.

Eu nu pot să concep și să accept ca un primar care nu a făcut curat în primărie, care nu s-a interesat și care a fost impasibil la aceste scene de groază care se repetă de la comună la comună, să fie reales”, a conchis Tanczos Barna.