Sistemul de faţă va inova munca de combatere a secerărilor ilegale şi va simplifica munca lucrătorilor silvieni din teren.

„Vine SUMAL-ul, vine un program informativ la care s-a lucrat foarte mult anul trecut, care este în ultima etapă de testare şi de dezvoltare. Am fost săptămâna trecută, luni, acolo am început anul, practic, la STS, pentru a vedea stadiul dezvoltărilor.

Astăzi am avut iarăşi câteva discuţii şi miercuri dimineaţa o să avem o nouă întâlnire cu domnul general, la STS, pentru a vedea stadiul în care se află programul. Faţă de acum 2-3 săptămâni veştile sunt bune. Funcţionalitatea sistemului a crescut foarte mult, se consolidează, este în testare zi de zi – se testează de către ocoalele private, de agenţii economici – şi la sfârşitul lunii, pe 31 ianuarie, sistemul este gata. Vor fi încărcate datele în sistem”, a susţinut ministrul.

Sistemul SUMAL, principalul contraatacator împotriva tăierilor ilegale de pădure

Conform declaraţiilor făcute de către Tanczos Barna la sfârşitul anului trecut, sistemul SUMAL va deveni principala sursă a României în ceea ce priveşte lupra constantă cu privire la tăierile ilegale de pădure.

„Ce va face acest sistem? Urmăreşte exploatarea masei lemnoase din pădure până la primul depozit începând de la actul de punere în valoare, cantitatea de masă lemnoasă, societatea care este autorizată să facă exploatarea, cine face încărcarea, cine face depozitarea. Deci, tot traseul. Asta este prima fază.

După aceea, din primul depozit transportul cu mijloace de transport pe drum forestier sau drum judeţean naţional, european. Tot traseul este urmărit prin GPS. Acest transport este legat de provenienţa masei lemnoase, adică traseul până la prima procesare”, a declarat luni seara Barna, la Antena 3.

Utilitate crescută a noului sistem

Acesta a explicat faptul că prin utilizarea sistemului se vor putea reclama inclusiv identificarea unui camion cu lemne, putând fi anunţate autoturismele identificate de către persoanele fizice, de organele de anchetă, efectuându-se verificări pe traseu în timp real.

„Mai departe, merge până la prima procesare acest sistem. Adică vrem să împiedicăm să ajungă masa lemnoasă exploatată ilegal dintr-o zonă unde s-a filmat, de exemplu, o cantitate de masă lemnoasă să nu ajungă în procesare pentru că i se pierde urma şi noi trebuie să verificăm inclusiv în unităţile de primă procesare care este cantitatea de masă lemnoasă care ajunge acolo, în ce se transformă şi cum pleacă de acolo.

Şi trebuie să existe corelaţie între cantităţile intrate, procesate, ieşite. Altfel, nu vom şti niciodată dacă cheresteaua care se transportă este sau nu este făcută dintr-o masă lemnoasă”, a mai spus ministrul Mediului.

Masa lemnoasă trebuie declarată în mod obligatoriu

Acesta a ţinut să evidenţieze că acele cantităţi de masă lemnoasă trebuie, în mod obligatoriu, să fie declarate de „toţi operatorii care se duc în pădure să taie orice”, de toţi operatorii care fac transport.

„Tot ce este găsit în afara declarării se confiscă împreună cu mijlocul de transport. Se confiscă masa lemnoasă, se confiscă mijlocul de transport şi se consideră faptă penală şi se transmite organului de cercetare”, a adăugat Tanczos Barna.

Deasemenea, şeful de la Mediu a mai precizat faptul că în interiorul organelor de cercetare penală actuale, a fost prevăzută înfiinţarea unui departament prin intermediul căruia procurorii vor fi specializaţi pe infracţiuni de mediu şi pe problematica forestieră.

„Trebuie să îmbunătăţim şi capacitatea instituţională a organelor de anchetă. Tocmai de aceea am prevăzut în programul de guvernare înfiinţarea unui departament sau a unei entităţi în interiorul actualelor organe de cercetare penală, unde procurorii vor fi specializaţi pe anchete în domeniul mediului. Acest departament trebuie înfiinţat în cadrul actualelor instituţii. Spun cu tărie că este nevoie de oameni specializaţi”, a subliniat Barna, citat de Agerpres.