Mexic estimează că de la debutul pandemiei și până în prezent, peste 321.000 de oameni și-au pierdut viața datorită infectării cu COVID-19.

Potrivit BBC, Mexic a trecut pe locul doi în lume în ceea ce privește numărul de decese provocate de COVID-19.

Opoziția l-a acuzat pe președintele Andrés Manuel López Obrador că nu a luat măsurile necesare de prevenire a creșterii masive a numărului de cazuri. Totodată, ei îl acuză că a minimizat severitatea pandemiei.

Conform raportului revizuit de Ministerul Sănătății din Mexic, până la sfârșitul celei de-a șasea săptămâni a anului 2021 au existat 294.287 de decese provacate de COVID. Cifra anterioară a fost de ,,doar” 182.301.

Numărul de morți cu 60% mai mare în Mexic

De la jumătatea lunii februarie au fost raportate 26.772 de decese, iar asta înseamnă că numărul total de morți ajunge la 321.000. Brazilia înregistrează 310.000 de decese, în timp ce SUA are peste jumătate de milion de morți.

Totodată, specialiștii susțin că numărul insuficient de paturi la terapie intensivă a dus la acest număr de decese. Noile cifre au venit după o revizuire a „excesului de decese” și certificatelor de deces din perioada de pandemie.

Coordonatorul comitetului de criză sanitară, Hugo López-Gatell, a precizat că, odată cu sosirea sărbătorilor de Paște, numărul de cazuri va crește considerabil.

COVID-19 și sărbătorile de Paște

Președintele López Obrador, care a avut și el Covid-19, a fost acuzat în repetate rânduri de oponenții săi că nu ia în serios criza, fiind văzut adesea în public fără mască de față. Până în momentul de față, în Mexic s-au vaccinat 6,1 milioane de persoane.

De asemenea, SUA va trimite patru milioane de doze de vaccin AstraZeneca pentru Mexic și Canada. Casa Albă a spus că 2,5 milioane de doze vor merge în Mexic și 1,5 în Canada.

În Mexic, numărul total al morților provocat de către COVID-19 a ajuns să fie cu 60 % mai mare decât cel oficial publicat în rapoartele anterioare.