În vârstă de 34 de ani, dintre care ultimii 13 petrecuţi la catedră, profesorul Bogdan Raţiu a primit titulatura de profesor Merito în anul 2019 datorită metodelor sale de predare inedite şi a stilului empatic expus.

În momentul în care şi-a început activitatea la „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureş,, acesta şi-a elaborat o metodă unică de predare, mai ales datorită faptului că avea de-a face cu adolescenţi care nu erau prea bine stăpâni pe limba română.

Astfel, acesta a decis să se folosească de metode considerate neconvenţionale, precum reclamele, podcasturile, muzica actuală şi filme.

Fără elevi picaţi la Bacalaureat

Spre surprinderea tuturor, Bogdan Raţiu nu a avut niciodată elevi care să nu treacă de examenul de Bacalaureat, îar în urmă cu trei ani de zile, acesta s-a bucurat de prezenţa primilor elevi maghiari care s-au calificat la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română.

Premieră naţională

Anii 2018 şi 2019 au reprezentat o premieră naţională întrucât s-au obţinut două note de 10, în fiecare an, la Bacalaureat, cu elevi maghiari, asta în contextul în care notele maxime în judeţul Mureş la română nu au fost prea multe.

„Nici nu am visat așa ceva. Se merge pe acest clișeu că nu vom putea ajunge cu elevii maghiari la nota 10 la limba română. A ajunge la 10 cu un elev care să nu facă greșeli de limbă este o performanță”, a spus profesorul.

„A fost o certificare a faptului că este bine ce fac”

Pentru ca un elev care gândeşte în maghiară să poată ajunge la un nivel apropiat de nativ în română, este necesară o muncă extraordinar de solicitantă.

„Când au ajuns la națională, am simțit că este un pas foarte mare și ca mentalitate, dar și ca metodă de lucru. A fost o certificare a faptului că este bine ce fac, chiar dacă uneori sunt perceput ca un profesor sever, care te scoate din zona de confort”, a mai precizat profesorul.