În 21 ianuarie primarul Soós Zoltán declara că nu cedează nici unei presiuni. Conform primarului, operatorul de salubrizare,Societatea Sylevy Salubriserv, a cerut rezilierea contractului cu municipalitatea. Era vorba de un „contract extrem de dezavantajos și pentru operator și pentru municipalitate” după spusele edilului.

În seara aceleiași zile, Sylevy Salubriserv a postat pe facebook o poza a unui comunicat ștampilat și semnat, dar nedatat. În comunicat se declara că societatea nu dorește rezilierea contractului, ci vrea doar achitarea datoriei de 18.929.997,50 lei. După achitarea restanței,  Sylevy Salubriserv este gata „să onoreze cu responsabilitate colectarea în continuare a deșeurilor”, scria în comunicat.

Ce se întâmplă în  Târgu Mureș

Conform publicației „msnews” care a demarat o investigație proprie, motivul pentru care primarul nu vrea să plătească constituie o infracțiune penală: “neconcordanțe privind cantitățile de deșeuri raportate (n.red., adică facturate) și cele predate la stația de transfer de la Cristești și la depozitul de la Sânpaul”.

Întrebarea pusă de reporterii „msnews” este simplă:

„dacă a constatat o tentativă (asumată prin documente) de fals și uz de fals a firmei care are contract de salubritate (de tip monopol) în municipiul reședință de județ, a sesizat și organele de anchetă penale, așa cum cere legea, sau doar le-a spus “regilor gunoaielor” din județ că au sărit calul și că nu le plătește?”

Primarul spune că acest contract cu Sylevy Salubriserv a vrut să fie „căpușarea bugetului și crearea unei crize”. Contractul a fost semnat de vechea administrație. Se știe că imediat după alegerea sa Soós Zoltán a acordat un interviu postului Digi, în care a spus:

 „Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune.”

Ce valoare avea contractul dintre municipalitate și societatea  Sylevy Salubriserv

Conform contractului semnat între firmă și municipalitate, în 16 iunie 2020, firma trebuia să primească în perioada 16 iunie 2020 – 16 iunie 2021 suma de  37.723.731,95 lei, sumă care include TVA.

Dacă contractul dura 12 luni (aceasta fiind durata maximă), sau până era desemnat un câștigător pentru Zona 2, Primăria (pentru care a semnat primarul vremii, respectiv Dorin Florea) se angaja să plătească firmei fraților Ilyés aproape 8 milioane de euro. Se pare că valoarea acestui contract era cât cifra de afaceri a societății în ultimii 7 ani.

Grupul de Investigații msnews s-a documentat și a obținut dovezi evidente (viramente bancare) că în perioada 16 iunie – 31 decembrie 2020 Primăria Târgu Mureș a făcut plăți către Sylevy Salubriserv în cuantum de peste 13,4 milioane de lei.

În aceste condiții, Sylevy Salubriserv susține că Primăria îi datorează încă 19 milioane de lei, ceea ce înseamnă că firma din Ceuașu de Câmpie face curat și duce gunoiul în Târgu Mureș cu 32,5 milioane de lei în 6 luni. Adică cu 65 de milioane de lei pe an, deși contractul prevede suma de 37,7 milioane de lei pe an.

Conform „msnews”, în acest moment Consiliul Concurenței are în derulare o anchetă amplă privind delegarea serviciilor de salubrizare, în perioada 2017-2019, de 11 primării din județul Mureș. Sunt vizate firmele Sylevy Salubriserv, Bissdog (ambele din Ceuașu de Câmpie) şi Servicii Salubritate Bucureşti SA, suspectate de înțelegeri neconcurențiale pentru împărțirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul județului Mureș.