În perioada 18 ianuarie – 1 februarie vor primi doar avertismente cei care nu-și achită locul de parcare. Reprezentanții Primăriei au introdus această  ,,perioadă de grație” pentru ca șoferii să se obișnuiască cu noul sistem.

Tarifele și zonele de parcare cu plată au rămas aceleași, iar plata se poate face online, cu cardul sau prin SMS. Șoferii pot opta și pentru abonamente. Tarifele vor fi plătile pentru locurile de parcare publice, nu cele deja rezervate de către locatarii blocurilor, pentru care se plătește abonament la Primăria Alba Iulia.

Tarifele de parcare diferă de la o zonă la alta și de intervalul de timp.

Abonament de la 50 de lei până la 300 de lei

Abonamentul, pe an,  pentru parcare pe spațiile publice pentru persoanele fizice începe de la 50 de lei pe lună și poate ajunge până la 300 de lei pe an. Pentru persoanele juridice, abonamentul va fi 100 de lei pe lună sau de la 600 de lei pe an. De reținut e că abonamentele nu pot fi transmisibile de la o mașină la alta.

Varianta de abonament transmisibil costă de la 75 de lei pe lună pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, abonamentul costă 150 de lei . Abonamentul transmisibil e plătit de persoană sau firmă și poate fi utilizat pe mai multe mașini.

Locurile de parcare vor putea fi plătite prin SMS și cu cardul. Șoferii pot folosi aplicația online Tpark pentru plata abonamentelor.

Poliția locală va verifica plata tarifelor și vor aplica amenzi după ce ,,perioada de grație” se va termina. Amenzile vor fi între 500 și 1.000 lei pentru persoanele care nu plătesc tariful de parcare sau abonamentul. De asemenea, de la 100 de lei până la 300 de lei ajung amenzile pentru cei care depășesc timpul de parcare.Polițiștii vor amenda cu sume cuprinse între 300 și 500 de lei pe cei care ocupă două locuri de parcare și au plătit doar unul.

Șoferii ce dețin mașini electrice vor putea parca gratuit, iar cei care au autotorisme hibride vor primi o reducere cu 50 % la toate tarifele impuse de către Primărie.