Ministerul Sănătăţii atrage atenţia cu privire la necesitatea purtării măştii de protecţie, indiferent de faptul dacă o persoană a primit sau nu cea de-a doua doză de imunizare împotriva Covid-19

Potrivit unei postări a Ministerului pe reţeaua de socializare Facebook, respectarea distanţei sociale, precum şi purtarea măştii de protecţie rămân în continuare valabile chiar şi după administrarea dozei secundare de vaccin anti-Sars-Cov-2

Potrivit oficialilor, acest lucru se datorează faptului că în momentul de faţă prevenirea şi infecţia simptomatică de Covid-19 nu a fost încă studiată.

Cuvântul Ministerului

„Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială.

Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”, a precizat Ministerul.

De ce se recomandă purtarea măştii în continuare

Ministerul menţionează în cadrul postării faptul că actualmente nu este înţeles pe deplin nivelul de eficacitate aferent celor două doze de vaccin. De asemenea, studiile reduse cu privire la existenţa virusului la o persoană vaccinată şi riscul de transmitere al acestuia, reprezintă un motiv în plus pentru care masca nu ar trebui să dispară de pe faţă.

„Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2.

Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19.

Imunizarea nu este garantată

Potrivit studiilor, gradul de eficacitate în prevenirea infectării cu virusul Sars-CoV-2 este de 95% în cazul vaccinului BioNTech-Pfeizer, respectiv 94.1% pentru serul Moderna.

Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”, a scris Ministerul Sănătăţii pe pagina oficială de Facebook.