ANM: Temperaturile sunt în creștere în următoarea perioadă

Vremea este din ce în ce mai răzgâiată și capricioasă. Temperaturile urcă considerabil în termometre după o săptămână de iarnă autentică. Meteorologii atenționează că trendul temperaturilor pozitive se va menține în următoarea perioadă. Hidrologii sunt, de asemenea, preocupați și atenționează asupra faptului că debitele râurilor vor crește consiberabil din cauza topirii gheții și zăpezii.

Vremea se va schimba radical. Vom avea parte de soare în multe zone, de ploi sporadice, iar temperaturile continuă să crească, ajungând până la 15 grade în vestul ţării.

În România, va ploua slab în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul tării. În zona montană înaltă, însă, se anunţă lapoviţă şi condiţii de polei. Vremea bună se va instala în toate celelalte regiuni, tulburată doar de vântul mai insistent la munte şi în regiunile vestice. Maximele perioadei pleacă de la 4 grade în depresiuni şi ajung la 14 grade în vestul tării.

Hidrologii atenționează în privința creșterii debitelor râurilor

Hidrologii atenționează că sunt prognozate precipitații predominant lichide pentru mai multe zile consecutiv. De asemenea, zăpezie și gheața sunt în procesul de topire. Toți acești factori favorizează creșterea debitelor mai multor râuri interne: Nera, Timiș, Bega, Olt, Jiu. Se estimează că pe Someșuri, Crișuri, Târnave, Mureș debitele vor fi totuși staționare sau chiar în scădere. Se conturează astfel riscul inundațiilor.

În Transilvania suntașteptate temperaturi ridicate și ploi

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, atmosfera va fi schimbătoare şi mai sunt posibile ploi slabe, sporadice. Vântul se va intensifica în zonele înalte de munte, unde se pot atinge viteze de 80 km/h, iar temperaturile continuă să crească şi se opresc pe la 10 grade, relatează Capital, conform ANM.

În ţinuturile vestice, se încălzeşte şi se va atinge maxima zilei de 15 grade. Vor fi înnorări şi ploi izolate dar şi perioade cu soare pe parcursul zilei şi vântul devine mai insistent. În Transilvania, predomina vremea frumoasă şi doar pe spaţii restrânse mai sunt înnorări şi câţiva stropi de ploaie. Mai cresc temperaturile şi vor ajunge până la 11 grade la Sibiu. În sud-vestul ţării, se anunţă soare dar şi ploi slabe sporadice. La munte la altitudini mari, sunt posibile precipitaţii mixte iar maximele termice depăşesc normalul perioadei, mai precizează sursa citată.