Meteorologul Zsombor Orban, specialist angajat la Stația meteo Baia Mare, a luat ”pulsul” pe o dolină a platoului Padiș, Bihor. Surpriza a fost deosebit de mare. Instrumentele băimăreanului au afișat temperatura de -39,6 grade Celsius

Iarna de dezvăluie în adevărata ei splendoare în stațiunile montane din Bihor și în Parcul Natural Apuseni. Puțini s-au gândit însă să surprindă temperaturile scăzute vreodată. Meteorologul Zsombor Orban, specialist angajat la Stația meteo Baia Mare, a luat ”pulsul” pe o dolină a platoului Padiș, Bihor. Surpriza a fost deosebit de mare. Instrumentele băimăreanului au afișat temperatura de -39,6 grade Celsius. ”Un record de temperatură, care însă nu va deveni oficial, a fost doborât într-o dolină din platoul carstic Padiş”, relatează Bihoreanul.

Meteorologul Zsombor Orban, specialist angajat la Staţia Meteo din Baia Mare, a înregistrat, duminică seară (17 ianuarie), temperatura de -39,6 grade Celsius, mai scăzută decât temperatura minimă record a ţării, -38,5 grade, înregistrată în anul 1942, în judeţul Braşov, mai precizează sursa citată.

„Incredibila valoare negativă a fost înregistrată seara la 9:15”, a scris meteorologul Zsombor Orban în postarea de pe Facebook

„Incredibila valoare negativă a fost înregistrată seara la 9:15, cu doar câteva ore după ce loggerul ( instrumentul digital de măsurare) a fost amplasat pe fundul dolinei. Numai înnorarea timpurie a împiedicat ca temperatura să coboare mult sub -40 de grade”, a scris Zsombor Orban, în postarea de pe profilul propriu de Facebook.

Meteorologul s-a declarat foarte surprins. El a mărturisit că, iniţial, a crezut că instrumentul său de măsurare a temperaturii s-a defectat. Asta deoarece în jurul orelor 15.40, când soarele strălucea pe culmi, înregistrase deja o temperatură de -30 de grade Celsius. Seara, când dispozitivul digital a coborât la -39,6 grade, a fost convins că nu este vorba de nicio eroare. Și celălalt termometru cu alcool arăta, la rândul său -39 de grade Celsius.

”Așteptările mele au fost depășite categoric”, a mai spus meteorologul

„Aşteptările mele au fost depăşite categoric. Minimele măsurate la staţiile meteorologice din România nici nu s-au apropiat de valoarea înregistrată în dolina de pe platoul Padiş”, a mai scris Orban pe reţeaua de socializare. Meteorologul a postat şi fotografii din periplul său în Munţii Bihorului, inclusiv cu dispozitivele care dovedesc că a înregistrat o temperatură minimă surprinzătoare.

”Recordul din Padiş” nu va fi însă oficializat, pentru că nu a fost înregistrat la o staţie meteo omologată.