“Pandemia mondială provocată de Covid – 19, precum şi schimbările climatice, tot mai serioase în ultimii ani, au creat mari probleme celor ce se ocupă de Proiectul de Marketing Turistic ‘Hotel of Ice Bâlea Lac’. Având în vedere situaţia complicată, luând în considerare toate aspectele organizatorice şi logistice, reprezentanţii societăţii ce construieşte şi administrează Hotelul de Gheaţă din căldarea glaciară a lacului Bâlea au decis să amâne, cel puţin pentru moment, lucrările de edificare a celui de-al şaisprezecelea inedit hotel“, potrivit Agerpres.

Cu adevărat unic în Europa, pe ușile hotelului de gheață de la Bâlea Lac trec anual sute de turiși din țară, dar mai ales din străinatate.

Potrivit organizatorilor, decizia aferentă construirii hotelului în sezonul actual va fi luată la începutul lui 2021 și se ia în calcul o construcție de dimensiuni ceva mai reduse.

“Cum se întâmplă peste tot în lume, şi la noi există foarte multe probleme cauzate de pandemie. Sunt multe reguli sanitare, foarte multe temeri, probleme logistice şi organizatorice destul de complexe. În plus, la fel ca şi în sezonul trecut, iarna nu mai este cum era în urmă cu 15 ani! Schimbările climatice sunt foarte vizibile la Bâlea Lac, la această oră stratul de zăpadă este destul de mic, gheaţa formată pe lacul Bâlea nu este deloc groasă, iar temperaturile înregistrate sunt destul de ridicate. Ca urmare, cel puţin pentru moment, am decis să nu începem lucrările la Hotelul de Gheaţă. Totuşi, pentru că turiştii români şi străini sună zilnic la biroul nostru şi ne întreabă de Hotelul de Gheaţă, luăm în considerare construirea obiectivului în cursul primelor zile ale anului viitor, dar decizia va fi luată doar peste câteva săptămâni.

Cel mai probabil, dacă o să decidem că Hotelul de Gheaţă va fi construit, o să alegem un obiectiv cu o formă mai simplă, mai puţin complex, cu un număr mai mic de camere… Vom ţine seama de evoluţia pandemiei, de măsurile impuse de autorităţi, de condiţiile meteorologice, precum şi de alte aspecte ce ţin, în mod direct de administrarea şi implementarea proiectului“, a declarat Arnold Klingeis, iniţiatorul proiectului Hotel of Ice Bâlea Lac.

Inițial, în primii 14 ani, Hotelul de Gheață era construit la începutul lunii decembrie, iar cazarea turiștilor se realiza în ajunul sărbătorilor. Cu toate acestea însă, din pricina condițiilor meteorologice nefavorabile, în sezonul 2019-2020, temperaturile extrem de ridicate față de normalul perioade, a obligat echipa să amâne lucrările până în luna ianuarie.

Persoanele responsabile de acest proiect ambițios și îndrăgit de o Românie întreagă, au înlocuit hotelul cu „Igloo Village”, o formă adaptată a celebrului hotel, care poate fi construit și în aceasta iarnă. Actualmente, cel mai mare strat de zăpadă din România, măsoară 61 de centimetri și se află la Bâlea Lac.