Mai mulți membrii din USR PLUS s-au arătat nemulțumiți după ce Dacian Cioloș a vorbit despre dorința de a candida la prezindețialele din 2024 dar și pentru funcția de președinte al USR PLUS.

Pe mai multe grupuri interne ale USR-PLUS au apărut discuții, iar Dacian Cioloș este acuzat că vrea să preia partidul și să- subordoneze intereselor celor de la PLUS.

Conform G4Media, Dacian Cioloș a declarat, miercuri, că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale și pentru funcția de președinte al USR-PLUS. Cioloș a declarat că actualul președinte a nu mai se ocupă de partid după ce a fost numit vicepremier în Guvernul Cîțu.

„Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a precizat Cioloș.

Europarlamentarul a mai precizat că poate conduce partidul de la Bruxelles.

„Da, pot. Îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema.”

Tensiuni între USR și PLUS

Declarațiile lui Dacian Cioloș au creat numeroase nemulțumiri în cadrul partidului și a membrilor USR. Ei au precizat că membrii PLUS au început să ,, paraziteze” partidul.

Atât membrii USR, cât și cei de la PLUS, își pregătesc strategia pentru congresul ce va avea loc în septembrie. La congres se va alege noua conducere a partidului. Totodată, se va decide definitiv fuziunea și înregistrarea partidului USR PLUS în registrul partidelor ca nou partid. Miza congresului va fi controlul asupra noului USR PLUS.

Dacian Cioloș a vorbit despre noul statut ce trebuie să prevadă clar câte funcții pot fi cumulate de către un membru.

„Va trebui să discutăm și cât ne permitem și vrem să cumulăm mandate. Mandat de conducere în partid cu diferite mandate executive”, a declarat Cioloș.

Cum  va fi ales președintele USR PLUS?

Partidul lui Cioloș își dorește ca președintele să fie ales pe baza unui referendum intern în care toți membrii să aibă posibilitatea de a vota, de preferat online. Cei de la USR nu sunt de acord cu propunerea celor de la PLUS. Ei susțin că alegerea președintelui ar trebui făcută pe baza unui vot universal exprimat fizic, nu online.