Măsura a fost luată în contextul liberalizării pieței energetice. Totodată, oamenii nu se vor mai înghesui la sediile firmelor, ci vor primi în mod obligatoriu ofertele furnizorilor în plic.

Dacă nu aleg una dintre cele prezentate de furnizori, va primi serviciul universal, cu tariful prestabilit.

Prin urmare, nu vor  beneficia de vreun discount.

ANRE- Ce prevede noul ordin

”Omul nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic – deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial.

În fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului.  Le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE.  Sase luni poate studia și opta. Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață.

Dacă șase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului.

Potrivit Ordinului, furnizorii au obligația lună de lună să vină să-i ofere clientului această informație”, precizează Virgil Popescu.

ANRE-Cum să nu te lași păcălit de discounturile furnizorilor

Ceea ce trebuie să înțeleagă un consumator este că diferențele de discounturi practicate de furnizori sunt pe o perioadă determinată de la semnarea contractului.

Mai mult decât atât, acestea se aplică pentru un consum prestabilit, iar depășirea acestuia este tarifată suplimentar, putându-se ajunge si cu 10 lei mai mult pentru un consum care depășește 100 KW/lună.

În cazul în care consumatorii nu aleg un furnizor, ANRE va desemna un furnizor de ultimă instanță cu tarife prestabilite.

Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei(ANRE) a lansat numărul de telefon la care pot suna toți românii interesați de liberalizarea energiei electrice.

Acesta este 0374.554265 și se poate contacta de luni până vineri între orele 08.00-18.00.