În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 1, termocentrala Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune.

„Termocentrala a fost oprită la zero din lipsă de cărbune. Nu se mai livrează nici agent termic către municipiul Deva. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Soluţia este la Guvern, să deblocheze urgent un fond pentru asigurarea combustibilului”, a declarat, , preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, Cristian Iştoc.

Este pentru a treia oară, în ultimele şase luni, când termocentrala Mintia s-a oprit din cauză că nu mai are stocuri de cărbune, susţin sindicaliştii. Asta, pentru că vagoanele de huilă, spune liderul energeticienilor, vin pe jumătate goale din Valea Jiului.

Informația apare și la Transelectrica, unde se arată că Grupul 5 a fost oprit azi dimineață la ora 01.20, cauza specificată fiind lipsa cărbunelui. Grupul are o putere instalată de 170 MW și era singurul care mai funcționa la Mintia, după o defecțiune la alt grup. Potrivit datelor Transelectrica, problemele ar trebui să se rezolve la miezul nopții următoare, pentru ambele unități.

Cristian Iştoc a adăugat că în portul Constanţa s-ar mai afla 50.000 de tone de cărbune, însă minereul trebuie plătit pentru a ajunge în depozitele termocentralei.

Potrivit liderului sindical, pentru repornirea instalaţiilor de la termocentrala Mintia cel mai rapid se poate asigura gazul metan

Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei sindicale a menţionat că, după oprirea instalaţiilor, este nevoie acum şi de reactivi pentru demineralizarea apei folosite în cazanele turbinelor.

Termocentrala Mintia asigură şi agentul termic pentru instituţiile publice şi circa 4.000 de apartamente din municipiul Deva.

Mintia și Paroșeni sunt două centrale pe huilă care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH) alături de minele minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, din Valea Jiului. Compania este în insolvență.

Se duc discuții pentru salvarea termocentralei de la Mintia. Ea poate să treacă fie în subordinea Consiliul Judeţean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat.