Planul de repornire pentru Termocentrala Mintia depinde de stocul de cărbune. În primul rând minerii din Valea Jiului ar trebui să înceapă lucrul luni, 22 februarie. În acest cazi primul tren cu cărbune va pleca de la exploatările miniere spre producătorul de energie marți. Declarația a fost făcută sâmbătă de directorulul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Sâmbătă a fost convocată, de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, o întâlnire cu parlamentarii judeţului pe tema situaţiei mineritului.  Discuția s-a axat  pe legătura dintre mineritul din Valea Jiului şi Termocentrala Mintia. Dioane a arătat că, după repornirea instalaţiilor, agentul termic ar putea fi furnizat în municipiul Deva, la parametri normali, joi. Potrivit acestuia, procedurile de repornire a termocentralei costă în jur de 200.000 de lei.

Termocentrala Mintia a fost oprită în noaptea de joi spre vineri deoarece nu a mai primit cărbune din Valea Jiului. Măsura afectează direct furnizarea agentului termic către aproximativ 4.000 de locuinţe din Deva. Dar în aceeași situație sunt mai multe instituţii publice din învăţământ şi administraţie.

Termocentrala Mintia este cauza directă a închiderii școlilor

Inspectoratul Şcolar a anunţat că marea majoritate a şcolilor din municipiul Deva vor trece, de luni, la varianta cursurilor online. Acest lucru este obligatoriu din cauză că nu mai pot asigura căldura în sălile de clasă.

Conform inspectorului şcolar general Ilie Pârvan, un număr de 11 unităţi de învăţământ, cu 4.254 de elevi şi preşcolari, vor trece de la varianta scenariului galben la cursuri online, în conformitate cu normativele în vigoare. Cele 11 unităţi de învăţământ funcţionează în 37 de clădiri racordate la reţeaua de termoficare a oraşului.

Preşedintele Consiliului Judeţean  Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a reiterat sâmbătă, în cadrul întâlnirii cădoreşte să preia în administrare Termocentrala Mintia. Însă dorește acest lucru fără  să preia și datoriile acumulate de aceasta în timp. În ceea ce priveşte datoriile termocentralei, el a menţionat, de exemplu, că numai valoarea amenzilor care trebuie achitate pe linia protecţiei mediului o depăşeşte pe cea a activelor.

„Amenzile primite de la Mediu sunt mai mari decât activele de la Termocentrala Mintia. Statul român amendează statul român, este o situaţie tragică şi tristă (…) Marţi dimineaţă voi fi prezent la Ministerul Energiei pentru a discuta propunerile noastre. Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă, preluăm o unitate vitală pentru sectorul energetic, o valoare pentru România, singura termocentrală din Nord-Vestul ţării capabilă să asigure echilibrul energetic al României”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.