Prima stație Tesla Supercharger din România va fi deschisă la Timișoara

Prima stație Tesla Supercharger va fi deschisă la Timișoara, în primul trimestru, iar în cel de-al doilea, Tesla are în plan să deschidă staţii de încărcare şi în Sibiu, Piteşti şi Bucureşti. Inițial, compania condusă de Elon Musk avea planuri de a construi stații în Craiova, Bucureşti şi Brăila.

Tesla a fost brandul cu cea mai puternică creștere în 2020 în România, de 250% în primele 11 luni, la 56 de mașini noi înmatriculate. Până acum clienţii comandau online mașinile care sunt livrate în România, relatează adevărul.ro .

Potrivit listei publicate de producătorul auto american, Timişoara va fi primul oraş ce va beneficia de o staţie de încărcare rapidă până la finalul lunii martie 2021. Urmează oraşele Sibiu, Piteşti şi Bucureşti ce vor primi staţii Tesla Supercharger până la jumătatea anului 2021.

Tesla Supercharger va fi plasată la Timişoara în proximitatea Străzii Proclamaţia. La București stația se va regăsi în zona Şoselei Pipera, pe strada Moeciu. La Piteşti, staţia de realimentare se va afla în zona parcului orăşenesc Explo, situat în cartierul Calea Bucureşti. În Sibiu, staţia va fi pe Şoseaua Alba Iulia, în zona Pasajului Petőfi Sándor.

Staţiile vor avea aproximativ zece puncte de încărcare ultrarapidă, care vor permite umplerea acumulatorului în proporţie de 80% în numai 30 de minute. Noul încărcător, denumit V3 Supercharger, promite o autonomie de până la 75 de mile (120 de kilometri) după o încărcare de 5 minute.  Conform datelor tehnice furnizate de Tesla, supraîncărcătoarele furnizează energie rapid şi apoi micşorează treptat forţa de încărcare pe măsură ce bateria se umple.

Compania americană este prezentă deja în Ungaria, Bulgaria, Serbia

În țara vecină, Ungaria, Tesla are deja şapte staţii de încărcare rapidă şi are proiectată deschiderea a încă aproximativ zece. Şi Bulgaria ne-a luat-o înainte la acest capitol, Tesla deschizând o astfel de staţie de încărcare la Plovdiv. Serbia, care nu este membră a UE, are deja în exploatare două astfel de staţii, la Belgrad şi Nis. Reţeaua Tesla cuprinde în prezent peste 2.000 de staţii de încărcare la nivel global, cu un număr total de peste 20.000 de superchargere.

România are în prezent plan interesant pentru maşini electrice, oferind o subvenţie de 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din preţul maşinii.  De altfel, pe fondul apariţiei numeroaselor programe naţionale de subvenţionare a achiziţiei de automobile electrice, Tesla a înregistrat o creştere masivă a vânzărilor din Europa.

Tesla în competiție cu Volkswagen și Renault pe piața europeană

Tesla se confruntă însă cu o puternică competiţie din partea constructorilor europeni. Volkswagen a început deja din septembrie să livreze primul său automobil exclusiv electric dezvoltat pe platforma electrică MEB, astfel că a devenit cea mai vândută marcă de maşini electrice din Europa. De asemenea, pe lângă popularul Renault Zoe, producătorii coreeni Hyundai şi Kia au urcat în topurile vânzărilor, cu ajutorul noilor modele Kona şi Niro, menționează sursa citată.