Demisia guvernului Chicu survine în ultima zi de mandat a lui Igor Dodon şi cu o zi înainte de festivitatea de învestire în funcţie a preşedintelui ales, Maia Sandu. În acest context, Igor Dodon, care şi-a ţinut astăzi discursul la final de mandat, a menţionat că decizia privind demisia guvernului nu ar fi fost luată sub presiunea moţiunii de cenzură şi nici sub cea a protestelor agricultorilor din ultimele zile.

El a afirmat că, începând de mâine, responsabilitatea pentru numirea unui nou guvern îi revine Maiei Sandu, asta în contextul în care PSRM şi Partidul ŞOR au adoptat în parlament mai multe legi populiste fără suport financiar şi care ar putea destabiliza economia Republicii Moldova. Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, înainte ca ea să renunţe la statutul de membru de partid, incompatibil cu funcţia de preşedinte, a anunţat că nu va accepta formarea unui guvern de tranziţie, deoarece aceasta ar însemna amânarea alegerilor anticipate.

Pe de altă parte, partenerul PAS din fostul bloc electoral ACUM, Platforma DA, înclină spre ideea instituirii unui guvern de tranziţie responsabil care să organizeze alegerile anticipate. Potrivit legii, parlamentul poate fi dizolvat dacă ajunge în imposibilitatea de a forma un guvern după două încercări eşuate în decurs de 45 de zile. Astfel, urmează o perioadă de confuzie politică, iar socialiştii şi Igor Dodon vor încerca să pună toate responsabilităţile pe umerii Maiei Sandu, a comentat analistul politic Ion Tăbîrţă.

Ion Tăbîrţă: Cum se va merge ca să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate nu prea este clar, pentru că acum preşedintele statului trebuie să iasă în prim-planul vieţi politice şi să deţină iniţiativa în aceste procese, să demareze consutările cu facţiunile populare, după aceasta să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. Ea poate să nu desemneze acest candidat. Însă în Constituţie clar scrie că desemnează. Ea poate să vină cu propriul candidat la funcţia de prim-ministru, însă o să aibă surpriza să fie susţinut de către cei de la socialişti şi la Partidul ŞOR sau dimpotrivă, nu putem exclude nici chiar cei de la Partidul ŞOR cu socaliştii să impună un candidat la funcţia de prim-ministru doameni Maia Sandu.

Guvernul Chicu a fost considerat unul obedient lui Igor Dodo,n întrucât premierul şi mai mulţi miniştri au fost consilieri la preşedinţie şi au promovat mai multe iniţiative cu caracter electoral şi populist în favoarea acestuia.

Foto: Dreamstime. Vladyslav Musiienko