Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor de uz medical (MHRA) a aprobat testul ce depistează în doar douăzeci de secunde dacă o persoană este infectată cu COVID-19, informează Agerpres.

Chiar dacă testele rapide reprezintă modul în care Marea Britanie va ieși din lockdown, mulți specialiști sunt îngrijorați de acuratețea dispozitivelor actuale cu flux lateral (LFD).

Testul  Virolens e produs de către compania  iAbra şi TT Electronics și folosește mostre de salivă. Testul a fost testat pentru prima dată pe aeroportul Heathrow Airport.

Test COVID de doar douăzeci de secunde

După aprobarea primită din partea MRHA, distribuitorul Histate are planuri mari și speră ca în decursul următoarelor luni, testul să fie folosit la scară largă.

Potrivit distribuitorului, testele au arătat o senzitivitate de 98,1%, ceea ce înseamnă foarte puţine rezultate fals negative. Totodată, testul a arătat şi o specificitate de 99,7%, adică foarte puţine rezultate fals pozitive.

Probleme la noi în țară cu testarea rapidă

În țara noastră, situația cu folosirea testelor rapide reprezintă o adevărată problemă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că din totalul de 1.850.000 de teste antigen rapide au fost folosite doar 19.000. Demnitarul e de părere că reticența părinților față de testele rapide folosite în prezent reprezintă motivul pentru care s-au făcut atât de puține teste.

„Eu sustin utilizarea acestor teste antigen rapide distribuite intr-un numar de peste un milion.  1.850.000 in scoli, sunt parinti care trebuie sa-si dea acceptul si care nu-si dau acceptul pentru ca le considera invazive. Solutia ar fi utilizarea unor teste non-invazive.

Am facut aceasta propunere. Faptul ca s-au utilizat 19.000 de teste din 1.850.000, vreme de mai bine de o luna. Deja cred ca avem o luna si jumatate de cand sunt distribuite aceste teste si intr-o luna si jumatate s-au utilizat doar 19.000 de teste este total nesemnificativ. (…)

Am avut si ieri si astazi am avut discutii cu ministrul Sanatatii pe aceasta tema si sunt convins ca exista o concentrare pe acest subiect pentru ca, intr-adevar, nu merge. Intr-o luna si jumatate am utilizat 19.000 de teste din 1.850.000 de teste. E clar ca ceva nu merge”, a afirmat Sorin Cimpeanu.

Testele rapide se vor putea face în farmacii

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că a fost aprobată instituirea cadrului legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii. Astăzi, 26 martie, vor avea loc discuții la Ministerul Sănătății pentru definitivarea procedurilor.

„E un pas important care merge spre testare în masă. Testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru”, a mai spus Vlad Voiculescu.