De la debutul pandemiei, testarea pentru COVID a evoluat rapid, având un rol cheie în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Testarea rămâne esențială, chiar și în contextul campaniei de vaccinare, aflată în plină desfășurare în întreaga lume. În prezent, există două categorii de teste de laborator, fiecare dintre ele având un scop precis:

  • testele pentru diagnosticul infecției COVID-19
  • testele serologice pentru depistarea anticorpilor pe care organismul îi produce în urma contactului cu virusul.

Sunt două categorii de teste pentru diagnosticul infecției COVID-19 . Testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave  sunt recomandate pentru de către profesioniști.

Testul Real Time PCR, considerat standardul  în diagnosticul COVID-19, are rolul de a identifica direct prezența virusului în tractul respirator, deci de a confirma o infecție acută. Acest tip de test îți spune sigur dacă ai sau nu infecție, prin punerea în evidență a prezenței ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui.

Când este recomandat testul Real Time PCR?

Testul RT-PCR se efectuează pentru a putea diagnostica diferențiat o eventuală simptomatologie respiratorie. Un rezultat pozitiv confirmă infecția COVID-19 și impune izolare de alte persoane pentru a limita transmiterea virusului. De asemenea, testul PCR se recomandă într-un context epidemiologic definit, dacă ai intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu SARS-Co-2. Astfel, poți verifica dacă ești infectat, deși poate nu ai simptomatologie specifică. Efectuarea și prelucrarea acestui test necesită măsuri riguroase și protocoale speciale, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Laboratoarele trebuie să dispună de circuite de biosecuritate și fluxuri de procesare separate de cele pentru restul probelor de laborator.

Sunt țări care  s-ar care cer prezentarea unui rezultat negativ al unui test RT-PCR efectuat în ultimele ore. Anumite țări impun pentru cetățenii români efectuarea acestui test înainte de a le permite accesul pe teritoriul lor.

Testele serologice au rolul de a detecta răspunsul imun al organismului în urma infecției cu SARS-CoV-2.  Acestea pot confirma sau infirma o infecție anterioară, atât la persoanele care au prezentat simptome specifice infecției, cât și la cele asimptomatice.

În prezent, se pot efectua trei tipuri de teste pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenței.

  • Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  • Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  • Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.