Munții Apuseni. ,,Ce oameni excepţionali trec pe lângă noi, anonimi, şi noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi, spunea Mircea Eliade în Huliganii. Cel mai bun exemplu de ,,om excepțional” și ,,tezaur uman viu” este și Maria Ana Gligor, femeia ce păstrează cu sfințenie tradițiile în satul ei din Munții Apuseni.
Încă de la o vârstă foarte fragedă, Maria Ana Gligor a deprins tainele acestui instrument ce l-a transmis mai departe tinerelor tulnicărese. Născută în Vidra, județul Alba, cea mai cunoscută tulnicăreasă din țară a primit titlul Tezaur Uman Viu pentru reportoriul bogat și autentic ce l-a cules de-a lungul anilor.
Profesorul Daniela Floroian de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba a explicat că Mariana Gligor a instruit membrii comunităților din Vidra și Câmpeni privind tainele tulnicului.
,,De-a lungul celor 60 de ani de cântat la tulnic, artista Maria Ana Gligor și-a perfecționat arta interpretării la acest instrument tradițional obținând numeroase premii și recunoaștere națională și internațională”.
Sunetul tulnicului, efect vindecător pentru suflet și trup
Mariana Gligor susține că tulnicul a fost folosit, încă de la început, în scop terapeutic pentru vindecarea mai multor boli, în special cele psihice.
,,Efectele cântărilor din tulnic sunt asemănate cu efectele descântecelor și ale leacurilor din plante medicinale”, a explicat Gligor. Tulnicăreasa Munților Apuseni a reușit să ducă faima instrumentului peste granițe, promovându-l la diverse ocazii în lumea mare.
Artista a cântat de-a lungul celor peste 40 de ani atât la festivalul de pe Muntele Găina, cât și la Teatrul Naţional din Bucureşti și dincolo de hotare. În anul 2001, cu sprijinul Uniunii „Munţii Apuseni” a pus bazele grupului de tulnicărese „Apuseni”, în scopul conservării tradiţiei prin atragererea tinerelor talente.
Tulnicele artistelor ce performează sunt realizate de artizanul Aurel Mocan, moț din comuna Arieșeni. Pentru a nu fi pierdute pentru totdeauna, repertoriul ,,tezaurului uman viu” a fost salvat prin înregistrări. Generațiilor mai tinere vor avea inspirație pentru continuarea tradiției în ,,colțul de rai” din Apuseni.
Ce este tulnicul, instrumentul-cheie din Munții Apuseni?
Fiind asemănor cu buciumul, un instrument folosit încă de pe timpul dacilor, tulnicul este un instrument muzical popular de suflat folosit cu precădere în Apuseni. Forma instrumentului este tubulară, deschis la ambele capete cu dimensiuni variate, ce pot ajunge pana la 3 metri.
Conform tradiției, fiecare familie din Țara Moților avea cel puțin un tulnic și toți membrii familiei știau să cânte la el. Pentru a reuși a cânta la tulnic e nevoie de cunoașterea unor linii melodice și forță fizică. Fiecare sunet are un sunet diferit, în funcție de lungime și calitatea lemnului din care este făcut.
Cântările sunt interpretate de către o singură tulnicăreasă, pentru transmiterea mesajului corect. Dacă sunt mai multe tulnicărese, ele pot cânta împreună acelaşi cântec sau pot cânta pe tonuri, cu un singur tulnic-solist.
Cele mai cunoscute cântece specifice de tulnic sunt ,,Șipotul”, „Cântecul Iancului”, „Chemarea de pe Muntele Găina”, „Chemarea drăguţului” și „Citireana”.
Despre un al loc cu tradiție de mii de ani din Munții Apuseni dați click aici.