Asociaţia Tăşuleasa Social pregăteşte pentru luna iunie primul maraton de pe traseul Via Transilvanica. Asociaţia este condusă de Alin Uhlmann Uşeriu şi din ea face parte şi fratele acestuia, ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu. Înscrierile sportivilor au început de luni, potrivit anunţului postat pe pagina de Facebook care promovează acest proiect lansat de asociaţie. Traseul Via Transilvanica este un proiect lansat de asociaţie în anul Centenarului Marii Uniri.

„În 2018, am avut curajul de a începe o călătorie prin toată ţara, în căutarea a peste 1.000 de kilometri care să înregistreze cât mai bine schimbarea peisajului natural, cultural, etnic, istoric şi nu numai, din România. Avem deja 800 de kilometri amenajaţi şi documentaţi şi un flux mare de drumeţi care deja îi parcurg, deşi proiectul mare este încă în faza de construcţie. Asta este o mare bucurie, dar şi un impuls de a continua să facem tot ce ne stă în putinţă să terminăm acest drum. (…) Vă anunţăm cu bucurie că anul acesta vom organiza Via Transilvanica Maraton, sau VTM, pentru că ştim că vă este dor de alergare şi pentru că suntem siguri că peisajul de pe VT nu vă va dezamăgi”, au scris cei de la Tăşuleasa.

Iată ce ne spunea Tiberiu Uşeriu înainte de a lansa site-ul maratonului:

„Sunt foarte bucuros de acest nou proiect. Anul acesta voi transfera toate cunoștințele pe care le-am dobândit timp de șapte ani din proiectul drag mie, Via Maria Theresia, sau așa cum îl cunoaște toată lumea, VMT, către proiectul de suflet al organizației Tășuleasa Social: Via Transilvanica.

Sportivii, dar și cei care iubesc natura și drumețiile o să aibă propriile satisfacții. Conform datelor publicate pe site-ul Via Transilvanica, maratonul este programat să se desfăşoare în perioada 18-19 iunie. Vor avea loc patru probe: semimaraton, maraton, ultramaraton şi mountain-bike. Startul se va da din campusul Tăşuleasa Social din Pasul Tihuţa. De acolo sportivii vor parcurge o porţiune din Via Transilvanica, marcată cu borne de andezit la fiecare kilometru.

Pentru ultramaratonul pregătit de Tiberiu Uşeriu, de 161 de kilometri, traseul va fi extins din judeţul Bistriţa-Năsăud în judeţul Suceava.

Concursul este deschis celor care au împlinit vârsta de 18 ani şi sunt apţi din punct de vedere medical să susţină acest tip de efort.