În apropierea cetății medievale din satul Jdioara, o echipă de arheologi din Timișoara a făcut mai multe descoperiri surprinzătoare în cadrul unei campanii de săpături sistematice. Potrivit experților, investigațiile au fost demarate în primăvara anului trecut cu privire la posibilitatea existenței unei așezări preistorice. Rezultatele înregistrate de către aceștia au fost, potrivit Muzeului Național al Banatului (MNaB) cu mult peste așteptările arheologilor.

Experții din Banat precizează faptul că măsurătorile și materialul de la suprafața solului indică faptul că este vorba despre o locuire complexă, desfășurată în minim două etape cronologice.

Urgentarea cercetărilor, o prioritate pentru arheologi

„Prima etapă datează de la jumătatea primului mileniu dinaintea nașterii lui Hristos, din ceea ce arheologii denumesc Prima epocă a fierului. Cel mai mult material arheologic aparține însă perioadei clasice a epocii dacice. Consecință a acestor investigații s-au demarat procedurile pentru înscrierea sitului în Repertoriul Arheologic Național (RAN) creând astfel cadrul legal pentru protejarea sitului împotriva eventualilor braconieri.

Din păcate, acest lucru nu a înfrânat curiozitatea căutătorilor de comori care, în primăvara acestui an, au produs pagube însemnate monumentului. Din acest motiv, urgentarea cercetării arheologice a sitului a devenit o prioritate.”, spun reprezentanții muzeului.

Au fost documentate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramică.”, explică arheologii muzeului.

Astfel, primele săpături au fost inițiate în toamna anului 2020, care au scos la lumina zilei o serie de urme ale unei construcții dacice, a cărei fundație este din piatră, iar pereții din chiripici.

În cadrul cercetărilor de față s-au implicat experți în arheologie, geografie și bioarheologie, precum:

  • Andrei Georgescu
  • Dragoș Diaconescu
  • Dan L. Ciobotaru (Muzeul Național al Banatului Timișoara)
  • Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  • Iulian Leonti (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş)
  • Adrian C. Ardelean și Adriana Sărășan (Muzeul Național al Banatului Timișoara)
  • Ionela Slejiuc
  • Ștefan Popa (Muzeul Național al Banatului Timișoara)
  • Irenka Văsăliuț (voluntar)