Autoritățile au stabilit zonele de protecție pentru focarul de pestă porcină din localitatea Parța. Lângă calea ferată din apropierea localității au fost descoperite trei cadavre a trei porci vietnamezi.

În urma analizelor a fost confirmat existența virusului în zona stabilită. Flavius Nicoară, șeful Direcției Sanitare Veterinare Timiș, a precizat că trupurile celor trei porci vietnamezi au fost aruncate în urmă cu trei săptămâni lângă linia ferată din Parța. Chiar dacă inspectorii DSV Timiș nu au găsit alte animale ce s-ar fi putut infecta cu pesta porcină africană, ei au constat focarul.

În urma recoltării probelor de la animalele moarte, specialiștii de la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București au confirmat virusul.

Reprezentanții de la DSV Timiș au declarat focar de pesta porcină africană în localitatea Perța.

Zonă de protecție și supraveghere

Inspectorii de la DSV Timiș au stabilit o zonă de protecție de la focar.  Plus trei kilometri, în localitatea Pădureni. Zonele de supraveghere au fost stabilite în următoarele localități: Șag, Parța, Peciu Nou, Petroman, Obad, Jebel, Conacul Iosif, Liebling, Giroc și Chișoda.

Chiar dacă pesta porcină africană nu poate fi transmisă la oameni, virusul este mortal pentru suinele sănătoase. Pe toată perioada de supraveghere, locuitorii localităților nu au voie să transporte animale înspre și dinspre localități.

La jumătatea lunii martie, Autoritatea  Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a înregistrat un număr de de 689 de porcine decedate din cauza pestei porcine africane la o fermă din județul Arad. Animalele au fost incinerate în cadrul unității, iar restul suinelor au fost sacrificate.

„În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din reţeaua sanitară veterinară.  S-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităţilor de neutralizare aparţinând unor alte societăţi”, au precizat cei de la ANSVSA în acea perioadă.

La începutul lunii martie, în localitatea Dârloș, autoritățile au ucis 74 de porci ce erau în exploatație. Animalele au fost ucise pentru a preveni răspândirea rapidă a focarului de boală. În ambele localități s-a întocmit dosar de despăgubire, informează Prefectura Sibiu.