Cascadei Bigăr naște controverse  Un cunoscut geolog român, Florin Stoican, face precizări-cheie. El spune că oamenii de mediu se așteptau la acest fenomen regretabil.

„Ce înseamnă celebritatea: a bubuit internetul la știrea prăbușirii stâncii care forma cascada Bigăr. Și imediat trebuia găsit și un vinovat, ca să existe și o intrigă a evenimentului. La îndemână a fost o captare pentru o păstrăvărie. În realitate prăbușirea este cât se poate de normală și era predictibilă”, notează gândul.ro.

Timiș. De ce s-a prăbușit

Geologul Stoican explică de ce s-a prăbușit cascada Bigăr.

”Depunerea de travertin era surplombată, suspendată deasupra râului și era chestiune de timp până să se fisureze și rupă. Pe măsură ce depunerile de carbonat de calciu dizolvat în apă cresc, stânca se îngreunează până cedează sub propria greutate”, a scris Stoican pe Facebook, notează gândul.ro

 Cascada Bigăr s-a prăbușit. Ar fi putut interveni autoritățile din timp

„Dacă voia cineva să întârzie prăbușirea, putea pune un sprijin sub stânca suspendată și/sau restricționa traficul de pe drumul de deasupra care producea trepidații. Dar până la urmă tot asta ar fi fost soarta ei.

Îmi aduc aminte de o cascadă mult mai puțin celebră, tot dintr-un parc național, Buila-Vânturarița, din Cheile Bistriței, pe care niște genii au astupat-o cu molozul de la reparația drumului. Și alți inteligenți de la garda de mediu, la sesizarea noastră ne-au răspuns că au investigat și negăsind nimic în hârțoagele lor, au tras concluzia că acea cascadă nici n-a existat vreodată, chiar dacă ulterior ea a reapărut. Dar era o cascadă mai amărâtă, fără așa notorietate. Deci nu dați cu pietre, ele cad singure, atâta timp cât există gravitație”, mai scrie Florin Stoican, potrivit sursei citate.

Romsilva respinge ipoteza unei intervenții superficiale și spune că totul s-a produs din cauze naturale. Cascada Bigăr este un punct de atracție turistică extrem de popular.   Site-ul  american „The World Geography” a clasat Cascada Bigăr pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume