Polițiștii de frontieră de la Jimbolia au intrat în acțiune joi, 17 decembrie, în jurul orei 9.30, în urma unui apel la 112. Au oprit un automarfar înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean român care transporta marfă cu destinația Serbia. În interior ar fi trebuit să se afle, conform documentelor, oxid de fier, dar suspiciunile au fost confirmate când autovehiculul a fost desigilat la sediul poliției de frontieră.

În interiorul autovehiculului se aflau cinci tineri din Afganistan (patru bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani) care erau solicitanți de azil în România. Tinerii afgani au declarat că voiau să ajungă în vestul Europei. Au crezut că automarfarul mergea spre Ungaria. Șoferul le-a declarat polițiștilor de frontieră că nu a suspectat nicio clipă faptul că autovehiculul pe care-l conducea adăpostea imigranți.

Al doilea caz care a fost semnalat tot în județul Timiș, la granița cu Serbia, au fost depistate două persoane, în apropiere de Beba Veche. Polițiștii de frontieră au reperat imigranții cu ajutorul aparatului de vedere pe timp de noapte pe toată durata în care străinii s-au aflat pe câmp.

După ce au fost duși la sediul Poliției de Frontieră din Sânnicolau Mare, unuia dintre ei i s-a făcut rău. A venit după el o ambulanță, care l-a dus la Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, i-au acordat primul ajutor, iar apoi l-au transportat înapoi în grija celor de la frontieră. Ulterior, aceștia au fost identificați, stabilindu-se că e vorba despre doi bărbați din Siria, de 23 și 31 de ani. Ei au declarat că voiau să ajungă în vestul Europei, motiv pentru care au încercat să trecă ilegal frontiera dinspre Serbia spre România.