În Timiș, au fost luate primele măsuri pentru evitarea acestor lucrări și mai ales pentru evitarea supraimpozitării.

Edilul orașului Timișoara, Dominic Fritz, spune că se pot acorda ajutoare parțial nerambursabile. Astfel, se pot reface fațadele clădirilor.

„Avem un program de sprijin financiar, dar pe de altă parte reluăm supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Vom propune acest proiect de hotărâre Consiliului Local, va rămâne 30 de zile în dezbatere publică şi invităm timişorenii să trimită propuneri la proiect. Sperăm că la mijlocul lunii iunie va intra în vigoare. Primăria va acorda finanţare pentru imobilele situate în zonele de acţiune prioritară (Cetate, Iosefin, Traian). Am extins zona faţă de vechiul program (…)”, a explicat primarul Dominic Fritz”, relatează Agerpres

Timiș. Sunt eligibile anumite cheltuieli

Fritz a explicat și în ce constă suportul financiar. Partea rambursabilă se va achita pe un termen de 10 ani, cu drept de ipotecă.

„Pe de o parte, vom oferi un grant de 20% din costuri, iar 80% din valoarea lucrărilor o dăm sub formă de finanţare rambursabilă şi asociaţiile de proprietari au 10 ani să ne înapoieze aceşti bani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Eligibile sunt cheltuielile pentru faţadă, tâmplărie şi schimbare acoperiş. (…) Pentru clădirile care se află în situri istorice, care nu sunt clasificate ca monument individual, oferim o finanţare rambursabilă pe 10 ani, de 50%, cu un contract de ipotecă imobiliară. Acest program este doar pentru persoane fizice”, a precizat primarul Fritz.

Ce sumă va fi disponibilă și ce acte sunt necesare

Cei care vor să se înscrie în programul de finanțare, pot merge la Primăria Timișoara. Cu dovada actului de proprietate sau de folosință asupra unui imobil aflat în paragină și cu dovada unui venit stabil, pot fi eligibili pentru finanțare. De asemenea, asociațiile de proprietari pot aplica pentru reparațiile clădirilor.

Dominic Fritz a explicat că fost alocată suma de 1.000.000 de lei pentru program. Poat efi suplimentată, iar supraimpozitele aplicate deja vor fi direcționate tot pentru suportul acestui program de finanțare a reparațiilor.

foto: știriletransilvaniei.ro