Avea 79 de ani și apropiații spun că se lupta de ani buni cu o boală incurabilă.

Originar din județul Caraș-Severin, i-a încântat pe mulți cu talentul său. Fostul președinte al României, Ion Iliescu, i-a oferit Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler.

A fost apreciat pentru promovarea culturii și istoriei românești.

Timiș. Celebrul taragotist Luca Novac a decedat

Pasiunea lui Luca Novac pentru instrumentele muzicale vine din familie. A crescut sub influența instrumentelor muzicale: fluier, caval, saxofon, clarinet. S-a atașat, însă, de sunetul taragotului care, i-a adus și celebritatea.

A devenit, astfel, solist instrumentist al Orchestrei „Lazăr Cernescu” din Caransebeș.

A fost unul dintre artiștii privilegiați în comunism, deoarece a primit aprobare să înregistreze la radioul public și să susțină concerte la Televiziunea Română.

Cu taragotul, din Timișoara în China. „Hora de la Oravița” a ajuns în Mongolia

Mulți dintre timișoreni îl cunosc de la Ansamblul Banatul. A activat mulți ani în acest grup artistic, dirijat de Gelu Stan.

Dornic să fie cât mai cunoscute melodiile populare românești, Luca Novac a concertat în China, Coreea, Mongolia, Rusia.

Printre cele mai cunoscute melodii interpretate de Luca Novac se numără Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.

A concertat alături de alte nume sonore din muzica populară, precum Ion Lăceanu, Jean Duică, Ion Drăgoi.

Cei care l-au cunoscut îl descriu ca pe o persoană veselă, generoasă. În ultimii ani, din cauza problemelor de sănătate s-a retras la locuința din Timișoara.

Acesta va fi condus pe ultimul drum, miercuri, 17 februarie. Va fi înmormântat la cimitirul central din Timișoara, iar autoritățile se așteaptă să intervină pentru fluidizarea traficului rutier. Era iubit de oficialii județului, dar și de oameni simpli, care i-au aplaudat spectacolele.

Melodiile vor rămâne, însă, nemuritoare. A lansat 6 albumuri și trei mini-discuri.

În arhiva radioului public sunt zeci de înregistrări din concertele sale.