Administrația Fondului pentru Mediu a sancționat Colterm Timișoara, deoarece nu a achiziționat certificatele de CO2, numite generic verzi. Oficialii companiei Colterm ar fi trebuit să cumpere certficate verzi în valoare de 45 de milioane de lei până la sfârșitul lunii aprilie ac.

Edilul orașului Timișoara, Dominic Fritz, spune că a fost imposibil acest lucru, deoarece fostul primar PNL, Nicolae Robu, a lăsat un dezastru financiar în instituție. El arată cu degetul și spre președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Amenda primită de Colterm este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda priveşte şi modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situaţia. A îndatorat fiecare timişorean către Colterm.  Și a ascuns cetăţenilor adevărul despre finanţele companiei. Eu nu voi face acelaşi lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvenţiile actuale. S-a plătit gaz, ci şi datoriile istorice către Colterm şi creditul pentru certificatele CO2 din 2019.

Colterm ar fi avut bani să cumpere cerificatele

Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni.  Mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16 milioane de lei.  Plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment, a transmis Fritz jurnaliștilor.

Timiș. I se cere demisia lui Fritz

În replică, președintele CJ Timiș, Alin Nica, spune că s-a săturat de văicărelile și acuzele lansate de Fritz. Susține că nu a putut gestiona situația companiei și ar trebui să plece acasă.

Timișorenii, spitalele și școlile din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură deoarece conducerea Primăriei Timișoara este incapabilă să administreze situația de la Colterm. Lipsa de profesionalism este accentuată de faptul că primarul Dominic Fritz refuză orice răspundere, arătându-se complet depășit de situație. Am observat că actualul primar al Timișoarei a devenit un maestru al neasumării și, de câte ori are ocazia, își deleagă toate atribuțiile. Din păcate pentru el și din păcate pentru timișoreni, Coltermul nu poate fi delegat, a scris Nica pe contul personal de Facebook.

Amenda poate fi contestată în instanță

Amenda primită de Colterm poate fi contestată în instanță. În fapt, certificatele verzi sunt garantul că nu poluează, la fel cum se întâmplă și în cazul Termocentralei Mintia. În lipsa acestora, compania nu mai poate funcționa, iar oamenii rămân fără căldură și fără apă caldă.

Aceasta nu este singură problemă a companiei Colterm.

Oficialii Colterm spun că au datorii de peste 300 de milioane de lei, însă, multe dintre acestea sunt istorice.

Au rămas cu  plăți  restante la bănci, la EON. Dacă se va proceda la executarea silită, implicit Primăria Timișoara va avea conturile blocate.