Filmele românești noi nu au putut ajunge la public din cauza închiderii cinematografelor. A VIII-a a Festivalului „Ceau, Cinema!” îşi propune să susţină cinematografia română şi să le ofere cineaştilor şansa de a-şi arăta filmele în proiecţii fizice şi de a se întâlni cu spectatorii, arată un comunicat al organizatorilor.

Astfel, întregul program se va axa pe cinematografia română, puternic afectată de criză. Competiţia va fi formată exclusiv din filme ale unor cineaşti aflaţi la început de drum. Acum aceștia au nevoie mai mult ca oricând de sprijin. Două titluri dezvăluite sunt „Mia îşi ratează răzbunarea” şi „Otto Barbarul”, au avut premiera în festivaluri internaţionale importante anul trecut. Acestea vor putea fi văzute pentru prima dată în cadrul „Ceau, Cinema!” de la Timişoara. Capul de afiş al ediţiei va fi „Otto Barbarul” (2020), care marchează debutul regizoarei Ruxandra Ghiţescu.

„Deşi situaţia dificilă şi imprevizibilă a finanţărilor şi prelungirea pandemiei creează în continuare destule incertitudini, am hotărât să organizăm totuşi o nouă ediţie limitată a festivalului. Vrem să fie o ediţie a OPTimismului şi a unui restart. De aceea, vom pune accentul pe cinematografia română tânără sau la început de drum. Inspiraţi de filmul ‘Otto Barbarul’, dar şi de alte titluri din program pe care urmează să le anunţăm, ne propunem o ediţie mai punk, pentru a arăta că Film’s Not Dead”, spun organizatorii.

Festivalul promovează cinematografia română

Cu premiera mondială în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea film a Festivalului de la Varşovia şi inclus în competiţia principală a Festivalului Premiers Plans de la Angers, „Mia îşi ratează răzbunarea” este al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu. După o despărţire violentă, Mia, o tânără actriţă, e hotărâtă să se răzbune pe fostul iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia şi grupul său de prietene redefinesc noţiunea de feminitate. Protagonista este interpretată de Ioana Bugarin, actriţă originară din Timişoara.

În „Otto Barbarul”, un adolescent punk în vârstă de 17 ani, jucat de Marc Titieni, se confruntă cu pierderea iubitei (Ioana Bugarin). Otto devine captiv într-un cerc vicios creat de părinţi, bunicul său, mama iubitei sale şi ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supravieţui, Otto trebuie să-şi înfrunte sentimentele şi vinovăţia. Debutul în lungmetraj al regizoarei Ruxandra Ghiţescu a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo.