Practic, protestarii sunt revoltați, deoarece creșterea salariilor lor a fost anulată și vor ca indexarea pensiilor militare să fie proporțională cu rata inflației.

La Bihor s-a scandat „Aho, aho , Jos Cîţu!”

Protestarilor din Timiș li s-au alăturat colegii lor din Bihor.

Zeci de polițiști au ieșit în fața Prefecturii și au compus un plugușor adaptat situației actuale: Hoţii”, „Aho, aho” şi „Jos Cîţu”, din cauza noilor măsuri fiscale care îi vizează direct.

Polițiștii din Bihor au fost și mai categorici, menționând că nu vor mai răspunde decât apelurilor urgente, celor care vin prin sistemul 112.

Anul 2021 va debuta cu proteste ample

Alte sindicate au pichetat deja sediile instituțiilor din țară, inclusiv Ministerul Muncii.

Protestele au debutat marți, 29 decembrie și au continuat ăn toată țara până miercuri, 31 decembrie.

De altfel, liderii SANITAS, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” (CNS Cartel Alfa) au anunțat că vor continua protestele și în luna ianuarie, când ar trebui să aibă negocieri cu Guvernul Cîțu.

„Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%.  40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunțat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală”, sunt câteva dintre argumentele sindicaliștilor.

“În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert.

Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor și decide declanșarea unei serii de acțiuni de protest, având ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor“, au transmis reprezentanții CNS Cartel Alfa.

Ce spune Raluca Turcan despre nemulțumirile bugetarilor

“Într-o postare pe contul personal de Facebook, Raluca Turcan, ministrul Muncii susșine că a invitat liderii de sindicat la negocieri în luna ianuarie.

Totodată, explică și cum s-a decis creșterea salariului minim pe economie.

Reamintesc că, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut în Consiliul Tripartit, patronatele au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, în timp ce sindicatele au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, adică 170 lei brut în plus față de nivelul actual.

Creșterea cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, este o creștere care depășește rata inflației și care poate fi susținută economic”, a menționat Turcan.