Timiș. Dominic Fritz a anunțat că vara aceasta timișorenii se vor putea bucura, după trei decenii de inactivitate, de Baza „Uszoda” din Parcul Central „Anton Scudier” din Timişoara.

Edilul a precizat că în ultimele săptămâni au fost scoase peste 100 de tone de gunoaie și urmează o transformare totală a bazinului de înot ,,Uszoda”. De asemenea, municipalitatea a uitat cu desăvârșire de bazin în 2013, locul devenind ,,casă” pentru numeroase persoane fără adăpost.

„Redeschidem Baza ‘Uszoda’, de care se leagă multe amintiri din copilărie, pentru comunitate, chiar în această vară. Am mers zilele trecute până la fostul centru de nataţie din Parcul Central ‘Scudier’, împreună cu mai mulţi colegi din Primăria Timişoara, pentru a găsi o soluţie de a valorifica această locaţie”, a scris Fritz într-o postare pe Facebook.

Timiș. Bazinul ,,Uszoda” e în ruină de trei decenii

Edilul Timișoarei a mai precizat că în această vară se va moderniza din temelii bazinul.

„Vom reface terenurile de baschet şi vom transforma cel puţin unul dintre bazine într-un loc de spectacole şi proiecţii de film. Evident, amenajarea de la’ Uszoda’ este o soluţie temporară. Până când vom obţine fondurile necesare unei reabilitări complete”, a mai precizat primarul Dominic Fritz.

La începuturile sale, baza sportivă ,,Uszoda” a reprezentat un ștrand îngrijit unde copiii aveau posibilitatea să învețe să înoate. De asemenea, Timișoara a câștigat 10 titluri naționale la Polo pe apă.

În 2016, Baza ,,Uszoda” a intrat în proprietarea municipalității. Chiar dacă au existat numeroase planuri pentru modernizare și reabilitare, nu s-au găsit bani pentru o astfel de investiție. Persoanele care au crescut în jurul bazinului s-au declarat mereu împotriva demolării bazei.

Baza „Uszoda” din Parcul Central „Anton Scudier” a fost construită în 1926 ca bază de agrement şi bazine de înot. Aceasta a fost operațională până la Revoluția din 1989. În acești treizeci de ani de uitare și nepăsare, în baza ,,Uszoda” s-au adunat sute de tone de gunoaie, iar oamenii străzii au găsit loc unde să doarmă.