Vocea minorităților din Timiș va fi reprezentantă de către un organism independent ce va putea participa în ședințele Consiliului Județean. Reprezentanții minorităților vor putea, de asemenea,  face și propuneri legislative.

Noul organism consultativ va purta numele de Consiliul Consultativ al Minorităților Naționale (CCMN). El este format din mai multe organizații ale minorităților din județul Timiș.

,,În noul consiliu se vor aborda tematici de cultură, educație și formare, ocuparea forței de muncă și antreprenoriat. De asemenea,  participare și activități de voluntariat, sport, sănătate și mediu, incluziune socială și susținerea familiei, probleme specifice legate de conviețuire și drepturi”, au mai precizat reprezentanții CJ Timiș, informează Tion.ro.

Noul organism va fi compus din:

  • Andrei Molnar (Uniunea Democratică Maghiară din România);
  • Adrian Mirescu (Asociația Social Culturală a Romilor din Banat);
  • Zlatiborca Marcov (Uniunea Sârbilor din România);
  • Ioan Fernbach (Forumul Democrat al Germanilor din Banat);
  • Vasile Șpilca și Gheorghe Hleba (Uniunea Ucrainienilor din România);
  • Iasmina Glișa (Uniunea Bulgară din Banat);
  • Niccolo Maso (Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara);
  • Luciana Frierdmann (Comunitatea Evreilor din Timișoara)
  • Stelian Toza (Societatea Makedon-Armână).

Alin Nica:  Timiș are o bogată istorie a unei societăți interculturale

Liderul CJ Timiș, Alin Nica, a precizat că județul Timiș are o bogată istorie când vine vorba de minorități.

„Nu trebuie să uităm că județul nostru are o bogată istorie a unei societăți multi – și interculturale, ecumenice, tolerante și fraterne, o istorie amintind de coabitarea armonioasă a unei populații plurilingve și cosmopolite.

Acesta a fost, de altfel, poate cel mai important atu al Timișoarei în lupta sa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și considerăm că în această perioadă, mai mult decât oricând, avem datoria să cinstim istoria noastră comună și să onorăm importanta distincție care ne-a fost acordată”, spune Alin Nica, liderul CJ Timiș.

În cadrul Consiliului Județean, un reprezentant al CCMN va avea statut de participant cu drept de intervenie când se va discuta despre proiecte legate de minorități. Totodată, reprezentantul CCMN va avea dreptul să facă propuneri pentru îmbunătățirea comunităților minoritare.