Octavian Foale a fost o legendă a fotbalului românesc. A inspirat zeci de tineri, prin felul lui de a fi și de a iubi mingea. Foale  a făcut închisoare în perioada regimului comunist, din cauza echipei pe care a îndrăgit-o atât de mult, Politehnica Timișoara.

Am primit o veste teribila. Octavian Foale, tatăl antrenorului nostru secund, Toni Foale, s-a stins din viață. Îți simtim durerea, Nea Toni si suntem alaturi de tine. Dumnezeu să il odihnească in pace și să îi aline sufletul!” , a u scris oficialii Politehnica Timișoara pe Facebook.

Timiș. O legendă a fotbalului a murit în Săptămâna Luminată. A inspirat zeci de tineri

Născut la 20 ianuarie 1938, la Reșita, Octavian Foale a început să joace   fotbal în prima divizie, la CSMS Iaşi. Apoi, din dragoste față de soție s-a mutat la Timișoara, unde a început să scrie istorie în sportul rege. Octavian Foale a înființat propria școală de fotbal, Luceafărul.

Fiii săi i-au moștenit pasiunea pentru forbal, iar unul dintre ei,  Antonio Foale, este antrenor la divizionara secundă ASU Politehnica Timișoara.

„Pentru mine şi familia mea, Politehnica Timişoara a însemnat ceva special întotdeauna, de aceea m-am bucurat foarte mult şi am fost mândru că am avut ocazia să lucrez la club”, mărturisea  Octavian Foale, într-un interviu acordat publicației Druckeria, în 2012.

 A rămas în memoria colectivă. A făcut închisoare pentru blat în sport

Octavian Foale a făcut închisoare, în anul 1986, după ce a fost acuzat de blat la un meci cu FC Bihor.

„Tavi Foale a rămas celebru şi pentru metodele inedite şi ştiinţa de a antrena juniorii. A înfiinţat chiar o şcoală de fotbal, Luceafărul Timişoara, care şi-a desfăşurat activitatea la Baza sportivă nr. 3 a Politehnicii (pe terenul Voinţa). Şcoală la care au antrenat şi băieţii săi şi care, din păcate, nu mai există de câţiva ani”, scrie siteul www.aspolitehnica.upt.ro.