Pacienții în stare gravă, infectați cu COVID-19, așteaptă cu orele să fie internați în spitalele din Timiș. Chiar și două ore pacienții așteaptă în ambulanțe sau UPU. Unitățile medicale de primiri urgențe sunt pline, asemenea celor de la ATI.

Încă de la începutul săptămânii, ambulanțele au stat la coadă în curțile spitalelor cu pacienții infectați cu COVID-19. Reprezentanții SAJ au precizat că mai bine de 65% dintre toate solicitările de ambulanță este vorba de pacienți COVID-19.

Peste 500 de intervenții zilnice pentru cei de la Ambulanță Timiș

Iancu Leonida, șeful serviciului de Ambulanță Timiș, a declarat că situația este una critică în tot județul și că există peste 500 de solicitări COVID, zilnic.

„S-a întâmplat luni (n.r – să rămânem blocați cu ambulanțele), când am intrat toți în panică și a durat câteva ore. Ultimul care a anunțat seara că nu mai sunt locuri la UPU a fost Spitalul Județean, a fost surplus de cazuri grave, mulți pacienți care necesitau mai multe guri de oxigen decât erau.

S-a luat legătura cu Mihai Grecu și DSP Timiș și s-au găsit soluții de a evacua bolnavi în alte părți, în timp ce noi ne îndreptam cu cazuri grave spre spital. 65-70% este Covid din activitatea ambulanțelor, asta se traduce prin 500 de solicitări Covid și 200-300 din cele normale, în 24 de ore”, a declarat Iancu Leonida, șeful serviciului de Ambulanță Timiș.

Ore întregi în așteptarea preluării pacienților grav bolnavi cu COVID-19

Marius Cioclu, un ambulanțieri SAJ Timiș, a declarat pentru tion.ro că a stat și două ore în mașină ca să se elibere loc pentru a transporta pacientul în spital.

„O ambulanță cu medic a stat în fața spitalului circa o oră jumătate – două ore să aștepte să se elibereze un loc. Pacientul nostru a fost panicat: ce se întâmplă, ce fac, unde mă duceți, ce îmi faceți, nu mă simt bine”, spune Marius Cioclu, ambulanțier SAJ Timiș.

Șeful SAJ Timiș, Iancu Leonida, a mai spus că cererile devin tot mai multe datorită creșterii numărului de cazuri cu infectări cu noul coronavirus.

„Cererea (n.r- serviciului de ambulanță” a devenit tot mai mare. Cazurile non-critice au devenit o problemă și puțini pacienți se externau, mulți se internau, așa că mulți au rămas în ambulanță pentru așteptare”, a conchis Leonida.