Proiectul din Timiș a fost în derulare cu oficialii de la Centrul  Chinologic din Sibiu

„Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi şi care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpiraţia de sub braţ, o mostră de miros.  Ulterior,  era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la şedinţa de demonstraţie şi de avizare a rezultatelor acestui proiect şi am rămas surprins, dar şi impresionat. Toţi câinii care au participat au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19, chiar şi în condiţiile în care instructorul a încercat să le devieze atenţia sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau şi insistau pentru proba respectivă”, a explicat Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, relateză Agerpres.

Timiș. S-a găsit cel mai comod test de COVID

În fapt, câinii reușesc să identifice mirosul bolii COVID. Singura condiție este să nu se afle sub tratament pentru acest virus.

„Se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în acelaşi antrenament şi probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanţe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Şi, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziţie aşezat, fie prin poziţie de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcţie de cum e prezentată situaţia”, a precizat Silviu Stan de la Centru Chinologic Sibiu.

Câinii special dresaţi pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 vor fi folosiţi pe Aeroportul Internaţional Sibiu. Aceştia vor fi amplasaţi în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiştii DSP Sibiu, relatează sursa citată.

În prezent, testele PCR sunt considerate ușor incomode, iar cele rapide de salivă pot avea o marjă de eroare.