La baza soliciării asociațiilor din Timiș  stau motive de ordin financiar și moral.

Inițiatorii petiției susțin, însă., Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. În opinia acestora, este singurul reprezentantiv pentru urmașii Revoluției de la 1989 și pentru istoria țării.

Reprezentanții celor două asociații susțin că este imoral să faci studii de specialittate pe baza celor care au produs moartea a mii de români, o impostură știintifică.

Timiș. Se cere desființarea Institutului Revoluției Române

„Vă solicităm finalizarea demersului privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Considerăm finanțarea din partea statului a acestui institut nejustificată. Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției. (…) Este dureroasă pentru urmașii acestora, pentru răniții rămași în cărucioare de invalizi, pentru memoria colectivă și pentru imaginea noastră ca popor”, este doar un fragment din scrisoarea trimisă Parlamentului României.

Printre semnatari se numără Dan Voinea, procuror general, Smaranda Vultura, Mihai Șora.

 Timiș. Cine se opune desființării IRR

Poți să afli mai multe despre evenimentele istorice aici

IRR este finanțat exclusiv din bugetul local al Timișoarei, orașul în care a început Revoluția de acum 32 de ani.

În urmă cu doi ani, Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență care prevede desființarea IRR, însă, a fost blocată de PSD.

Prin urmare, liderii social-democrați nu se pot împotrivi celui care, a fost, cândva omul de bază a PSD, Ion Iliescu.

Potrivit statisticilor IRR, în intervalul 17-22 decembrie 1989, Revoluția de la 1989 s-a soldat cu 1166 de victime. Orașele declarate martir sunt Timișoara, Cluj, Hunedoara, Brașov, Alba, Sibiu, Târgu-Mureș.

Sub egida IRDD au apărut mai multe numere ale revistei  „Caietele Revoluției”. Cuprinde dezbateri, interviuri cu persoane care au participat la Revoluția României.

An de an se comemorează victimele Revoluției din 1989. Acest eveniment înseamnă ieșirea României din comunism și trecerea la democrație.

După moartea soților Ceaușescu(prin împuscare, pedeapsă capitală la acea vreme), Ion Iliescu este cel care a preluat conducerea țării.  Este numit, în egală măsură, autorul moral al unui act de barbarism împotriva românilor, dar și un salvator al țării.