Timișoara. Noua administrație are planuri mari privind curățenia orașului. City managerul Matei Creiveanu anunță ca va începe ,,purgatoriu pe partea de curățenie”. Zeci de străzi din oraș sunt murdare, cu straturi de nisip la marginea carosabilului.

Mobilizarea în forță a autorităților a început după ce Dominic Fritz a anunțat, miercuri seara, #anulcurățeniei pentru Timișoara. Reprezentanții primăriei vor să facă orașul lună și bec, dar încetul cu încetul.

„Avem măturat manual, măturat mecanizat și acum am introdus spălatul mecanizat, care, în mare, urmărește traseele unde se face și măturatul mecanizat. Pentru că spălatul, fără a mătura înainte acele zone, nu are sens, pentru că se face nămol. Am pornit spălatul mecanizat, iar în cursul lunii aprilie începem și spălatul manual, care este operațiunea care închide cercul.

În zonele în care mergem cu măturatul manual vrem să mergem și cu spălatul manual. Ne gândim ca în fiecare săptămână să facem câte un cvartal din jumătatea de sud a orașului și câte unul din jumătatea de nord a orașului, astfel încât într-o perioadă rezonabilă să îmbunătățim vizibil curățenia. La partea de spălat urmărim să eliminăm praful, nămolul”, a precizat Matei Creiveanu, relatează tion.ro.

Timișoara se află într-o bătălie continuă cu murdăria

Totodată, Creiveanu a mai precizat că măturarea mecanizată este gândită pentru un număr mic de străzi, dar cu o frecvență mare.

„Măturatul mecanizat înainte se făcea pe un număr mai mic de străzi, cu o frecvență mai mare. Acum am redus frecvența, pentru că se mătura mecanizat în șase din șapte zile pe săptămână pe câteva artere, dar era un număr limitat de artere. Acum am dublat practic numărul de artere și am redus frecvența, pentru că, dacă se face cum trebuie, cred că în trei din șapte zile este suficient, cu mențiunea că vom face pe mai multe artere”, a mai spus city managerul, relatează sursa citată.

De asemenea, reprezentanții primăriei au schimbat și modul de spălare, ea devenind mecanizată.

„Adesea se spunea că se face spălat mecanizat, dar de fapt se făcea doar stropit. Stropit înseamnă doar a uda strada, spălatul mecanizat este spălatul cu jet sub presiune, în special la rigolă. Acum chiar se face spălat sub presiune, exact în zonele unde măturăm mecanizat. Apoi vine partea aceasta de detaliu, spălat manual, care înseamnă și trotuare, spații verzi, cele care tot timpul rămân neatinse, care scapă uneori”, a mai susținut Creiveanu.