Patine de săniuș din oase expuse la Muzeul Național al Banatului

Puțini oameni știu că pe timp de iarnă pentru deplasare sau pentru activități de recreere uneori, oamenii au folosit din cele mai vechi timpuri și până chiar în secolul XX obiecte confecționate din os animal. Patru oseminte de origine animală – două dintre ele provin din Sânnicolau Mare și au fost datate în perioada neolitică, iar vizavi de celelalte două, experții muzeografi au rețineri pentru a aproxima perioada lor de proveniență, dat fiind faptul că informațiile de care dispun nu sunt complete, dar au fost totuși atribuite perioadei preistorice -, fac obiectul unei interesante expoziții în Bastionul bănățean.

„Nu este nici un dubiu privind faptul că primele patine pentru gheață au fost realizate din oase de animale (mai ales cal și vacă, precum cele expuse) și erau legate de picioare cu ajutorul unor fâșii din piele, iar pentru a înainta, patinatorul se ajuta de o tijă din lemn. Cercetătorii consideră că astfel de patine din oase puteau fi folosite și la sănii, diferența fiind reprezentată de modul de prindere, acestea prezentând de obicei orificii în suprafața posterioară a osului, pentru a permite fixarea piciorului saniei”, au declarat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Exponatele pot fi văzute pe parcursul lunii ianuarie la etajul 1 al Bastionului Maria Theresia, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, anunță tion.ro.

Patinele din os au fost folosite de oameni încă din neolitic

Cele mai vechi astfel de exponate care au o asemenea tipologie au fost descoperite în zona unui lac din Elveția și datează din Epoca Bronzului (aproximativ 3000 î.e.n.), tot de atunci datând și patinele din oase descoperite în nordul Rusiei.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și Universitatea Milano au realizat un studiu în care au concluzionat că patinele apar în Scandinavia și Țările de Jos, ca urmare a nevoii locuitorilor de a traversa marile lacuri înghețate și a reduce astfel efortul și timpul depus pentru a vâna, pescui, transporta bunuri și chiar pentru a comunica.

Cercetătorii avertizează însă că multe obiecte din această categorie sunt greu de datat și își păstrează aspectul timp de mii de ani. De asemenea ele au putut fi utilizate și în secolele recente, în zonele rurale mai existând încă oameni în vârstă care povestesc experiențele din copilărie pe patine de os în sezonul de iarnă.