În 17 decembrie va fi zi de doliu în memoria eroilor care au fost împușcaţi pe străzile Timișoarei în cadrul represiunilor împotriva manifestanților dictate de regimul comunist. Vor avea loc slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană și la Cimitirul Eroilor, precum și depuneri de coroane de flori și parastase.

La fel ca în fiecare an, urmașii eroilor martiri vor pleca într-un pelerinaj la București, intitulat „Pe urmele cenușii eroilor martiri”. Între 19 și 21 decembrie, aceștia vor depune coroane de flori în Piața Universității, la Crematoriul „Cenușa”, la Cimitirul Eroilor Tineri și la Popești Leordeni. La biserica ridicată pe locul în care a fost aruncată cenușa celor 42 de cadavre furate de la morga Spitalului Județean din Timișoara, transportate în capitală şi incinerate  va avea loc o slujbă de pomenire.

Conform RADOR, manifestările vor culmina în 20 decembrie, Ziua Victoriei împotriva comunismului. La ora 12:00, sirenele vor suna în centrul orașului pentru a marca dobândirea de către Timișoara, în urmă cu 31 de ani, a statutului de oraș liber de comunism. În aceeași zi va avea loc o expoziție tematică și se va lansa blogul „Revoluția de la Timișoara, după 30 de ani”.

În acest an, ceremoniile vor fi diferite de anii precedenţi. Din cauza pandemiei, manifestările dedicate împlinirii a 31 de ani de la Revoluția din decembrie ’89 nu vor mai avea vechea amploare. Evenimentele comemorative vor începe în 16 decembrie, când este programată tradiționala ședință festivă a Consiliului Local Timișoara, ce va avea loc la Sala Capitol. În cadrul acesteia vor fi rememorate momentele istorice petrecute la Timișoara în urmă cu mai bine de 30 de ani, care au dus la căderea comunismului și se va aduce un omagiu eroilor martiri ce şi-au dat viața pentru libertate. De la ora 12:00 va avea loc lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, semnată de profesorul de istorie Adrian Cali, participant la Revoluție, şi se va deschide expoziția de artă „Remember ’89 – momente, oameni, fapte”.

Toate aceste acțiuni se vor desfăşura fără accesul publicului, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Seara, de la ora 18:00, în Piața Victoriei se vor aprinde candelele nemuririi, iar noaptea se va celebra o slujbă de pomenire la Biserica Martirilor.

Manifestările vor continua în 18 decembrie cu un pelerinaj la monumentele ridicate în oraș în cele mai fierbinți locuri ale Revoluției, iar seara se vor aprinde candele pe treptele catedralei în memoria tinerilor care au fost împușcați acolo după ce au manifestat împotriva dictaturii ceaușiste.

Având în vedere actuala situație epidemiologică, autoritățile au decis ca anul acesta să renunţe atât la concertul „Rock for Revolution”, cât şi la tradiționalele spectacole de colinde și pricesne.