Timișoara. Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a explicat că vor fi nevoie de investiții în localitățile cu buget mic. Senatul României a dat asigurări că vor implementa toate proiectele necesare legate de capitala culturală europeană.
În vizita de lucru la Timișoara a fost prezentă Anca Dragu, președintele Senatului, Sergiu Hossu, șeful Cancelariei primului-ministru și Oana Ursache, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni.
Anca Dragu a vorbit, pe lângă discuțiile pe tema TM2023, și despre un viitor proiect de lege pe care îl inițiează vizavi de audierea minorilor.
„Este un proiect impresionant (Camera fluturilor- n.r.), realizat cu resurse «profi» ale personalului de la Judecătoria din Timișoara. Nu e ușor să găsești într-o instituție publică spații libere pe care să le amenajezi pentru audierile minorilor.
Eu personal am un proiect în care să mă asigur că locul copiilor nu este în sala de judecată. Audierile minorilor trebuie să țină cont de multe elemente, trebuie protejați și să nu-i supunem unui stres emoțional și mai mare”, a declarat Anca Dragu, relatează Tion.ro.
Timișoara. Capitala Europeană a Culturii în 2023
Primarul Dominic Fritz a explicat strategia pe care Guvernul și Parlamentul trebuie să o analizeze legată de Capitala Europeană a Culturii.
„Această vizită se înscrie într-o strategie mai largă a diplomației orașului, o strategie care are două idei principale: Timișoara trebuie să fie prezentă în discuții legislative importante la București. (…)
Trebuie să ne luptăm pentru lucrurile care ne dor aici la Timișoara, de exemplu efortul nostru pentru un cadru legislativ mai bun la Timișoara Capitală Culturală Europeană, dar pe de altă parte vrem să prezentăm Timișoara ca un model pentru reformarea administrației în România. (…) Trebuie să lucrăm la conștientizarea celor responsabili din țară că acest proiect e unul național și are nevoie de toată susținere în Guvernul și Parlamentul României”, a explicat Dominic Fritz.
Vicepreședintle CJ Timiș a precizat că localitățile cu buget mic au nevoie de fonduri europene.
„Am convenit cu Dominic Fritz să armonizăm echipele din primărie și CJ pentru a merge cu aceeași propunere a ceea ce au identificat specialiștii noștri. Legat de fondul de investiții, avem o mare problemă în privința localităților cu buget redus, în ceea ce privește cofinanțarea pe proiecte europene. La ora aceasta nu există niciun mecanism.
Noi, la Consiliul Județean, am identificat o oportunitate. Avem un excedent bugetar pe 2020 de aproape 100 milioane de lei, prin care am dori să creăm acest fond de investiții, o finanțare rambursabilă, de ce nu, pe o perioadă de mai mulți ani”, a precizat Alexandru Proteasa.