După ce accesul bicicliştilor a fost interzis în zona pietonală a Timişoarei, pentru mai bine de cinci ani de zile, „şoferii” pe două roţi ar putea reveni atât în Piaţa Victoriei, cât şi pe alte străzi din Cetate.

În acest sens, trei consilieri doresc să ridice restricţia fostului primar Nicolae Robu, inclusiv pentru trotinete, role şi alte mijloace de transport alternative.

„Eliminăm amenzile abuzive pentru cei care circulă pe două roți prin centrul Timișoarei! În 2013 (corect este 2015 – n.r.) și apoi în 2017, fostul primar și administrația liberală au adoptat două Hotărâri de Consiliu Local (HCL) absurde, care prevăd amenzi mari (peste cele din Codul Rutier!) pentru folosirea oricăror mijloace de locomoție nemotorizată în zona centrală.

În baza acestor Hotărâri, sute de timișoreni au fost amendați în ultimii ani. Prin colegii noștri consilieri Ana Munteanu, Dan Reșitnec și Ovidiu Merean am depus un proiect de anulare a acestor HCL-uri, un prim pas spre întoarcerea la normalitate și spre un oraș în care toți cetățenii sunt tratați cu respect”, transmite USR Timiș.

Acces restricţionat

Potrivit unei anumite decizii din luna septembrie 2015 , bicicliştilor li s-a interzis total accesul în Cetate, aceştia fiind nevoiţi să meargă pe lângă mijloacele de transport pe două roţi atât în Piaţa Victoriei, cât şi pe str. Alba Iulia, dar şi pe restul străzilor poetonale din Cetate.

Totodată accesul celor care folosesc rolele, trotinetele, segway-urile sau hoverboardurile a fost, de asemenea, interzis doi ani mai zârziu, în iulie 2017.

Aleșii USR precizează faptul că

„nu este treaba politicienilor să decidă după bunul plac cine pe unde poate circula. Pentru asta trebuie să avem o Comisie de Circulație a Primăriei funcțională, unde specialiștii să se pronunțe în spețe care țin de siguranța pietonilor, cicliștilor și a șoferilor”.

Conform acestora

„va parcurge în perioada următoare toți pașii prevăzuți de legea transparenței: va fi publicat pe site-ul primăriei, se va afla pentru 30 de zile în dezbatere publică și apoi va urma votul în consiliul local. Abia la finalul acestui proces măsurile vor rămâne definitive, efectul imediat fiind eliminarea acelor amenzi suplimentare codului rutier”, se mai arată în postarea de pe Facebook a USR Timiș.

Sancţiuni neschimbate

Referitor la sancţiunile date bicicliştilor, acestea au rămas cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, potrivit Codului Rutier.
În ceea ce privesc persoanele care utilizează alte mijloace alternative, amenzile sunt în continuare în cuantum de 200-400 de lei, în cazul în care persoana care utilizează mijlocul de locomoţie interzis are între 14 şi 18 ani, şi între 400 şi 800 de lei dacă aceasta are între 14 şi 18 ani.