Primarul a făcut apel la întreaga societate şi clasă politică, indiferent de culoare, să se dezică de incitări la ură. Asemenea idei sunt proliferate de manifestanţii din ultima perioadă. Fritz a adăugat că aşteaptă ca Poliţia să-i identifice pe liderii şi pe oamenii care incită la ură.

„Vecinii mei sunt îngrijoraţi, numele lor au fost făcute publice şi nu au altă vină decât că locuiesc în acelaşi imobil cu mine. Mă mâhneşte faptul că şi în acest oraş al toleranţei există nişte antreprenori ai urii, care se folosesc de nemulţumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă, care nu are legătură cu restricţiile. Este o agendă care ameninţă tocmai libertatea şi democraţia pentru care oamenii au murit în Timişoara, în 1989. Este absolut necesar ca întreaga societate şi clasă politică să se dezică de aceste incitări la ură. Mă aştept ca Poliţia să identifice organizatorii şi persoanele care incită la ură. (…). Eu am spus că am primit semnale de la medici timişoreni că sunt îngrijoraţi. Listele au fost cele cu intelectualii. Nu ştiu dacă există alte liste, dar am primit apeluri inclusiv de la medici care mi-au spus că sunt îngrijoraţi de situaţie şi că la nivel personal se simt ameninţaţi. Eu ştiu de o listă neagră, dar iau informaţiile din presă”, a afirmat Dominic Fritz, în conferinţa de presă.

Manifestanții nu trebuie să se lase deturnați de incitări la ură

Primarul consideră că este firesc că oamenii îşi doresc să aibă o cale de a-şi exprima nemulţumirile provocate de pandemie şi de măsurile de prevenire a răspândirii acesteia, inclusiv în stradă. Dar, precizează primarul, trebuie să existe un cadru legitim pentru a exprima aceste opinii şi sentimente.

„Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie şi antisemitism. Sunt atacaţi preşedintele Iohannis, secretarul de stat Raed Arafat, actriţa Maia Morgenstern, eu. (…). În alte oraşe s-au adunat în faţa spitalelor şi s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură şi la discriminare şi împotriva străinilor şi a cadrelor medicale. Este un lucru grav, pentru că de la violenţă verbală la violenţă fizică este o distanţă mică. (…). Am fost întrebat, zilele trecute, de o persoană, într-un supermarket, dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am spus că cred în amândoi. Ea a insistat să aleg. Cred că această întrebare este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră. Se vrea să facem alegeri false între Dumnezeu şi virus, între libertate şi sănătate, între sănătate şi economie, între români adevăraţi şi străini. Toate aceste alegeri sunt false şi au un singur scop, să ne dezbine. Nu trebuie să cădem în această capcană, nu trebuie să ne lăsăm dezbinaţi, chiar dacă avem păreri diferite despre calea prin care să învingem pandemia. Aceasta este miza acestor zile şi să spunem nu urii”, a mai afirmat edilul Dominic Fritz