Timișoara, Bucovăț, Giarmata, Giroc, Sânnicolau Mare, Săcălaz și Recaș scapă de restricțiile impuse de pandemie pe timp de weekend, în urma reevaluări CJSU.

Această hotărâre vine în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, CJSU, care a discutat în cursul acestei zile restricțiile aplicate în localitățile din județ, în funcție de rata de infectare cu Sars-CoV-2, reevaluată la două săptămâni.

Astfel, terasele, cafenelele, dar și sălile de jocuri de noroc autorizate din Timișoara se vor putea redeschide la o capacitate de 30%. Măsura de față se aplică începând de mâine, 25 aprilie.

Cu toate acestea, în cazul în care rata de infectare va crește la peste 3/1000 de locuitori, orașul va reintra sub restricțiile de weekend în maxim 48 de ore.

Decizia CJSU include și alte șapte localități din Timiș care scapă de restricții

„Pe lista UAT-urilor unde incidența cazurilor este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori au intrat, în urma reevaluării la termen, municipiul Timișoara, alături de UAT-urile Bucovăț, Giarmata, Giroc, Sânnicolau Mare, Săcălaz, Recaș și Victor Vlad Delamarina. Tot pe acestă listă, ca urmare a majorării incidenței la mia de locuitori, au intrat UAT-urile Balinț, Bara, Criciova”, explică Prefectura Timiș.

Localități cu restricții pentru întreaga săptămâna

Urmare a reactualizării CJSU de astăzi, în categoria aceasta se încadrează și localitatea Nădrag în ciuda faptului că rata raportată la această dată este sub 7,5.

Depășirea incidenței la două săptămâni a fost constatată de către CJSU vineri, motiv pentru care cetățenii rămân timp de 14 zile sub aceste restricții, respectiv închiderea magazinelor începând cu ora 18:00 și circulația fără declarație până la ora 20:00.

„Conform incidenței la 14 zile/1000 de locuitori, Nădrag a intrat pe anexa 4, urmând să se aplice măsurile stabilite prin HG 432/2021, pentru UAT-urile unde incidența cazurilor este mai mare de 7,5/1000 de locuitori, adică măsuri de protecție suplimentare pe toată durata săptămânii. Nădrag a depășit incidența de 7,5/1000 de locuitori vineri 23.04.2021, iar astăzi CJSU a constatat atingerea acestui prag în ultimele 48 de ore conform art. 15 alin. 2 din Anexa nr. 3 la HG. 432/2021, măsurile urmând să se aplice pentru o perioadă de 14 zile, chiar dacă astăzi 24.04.2021 incidența este sub 7,5/1000 de locuitori”, transmite Prefectura Timiș.

Localitățile cu restricții de weekend

Vreme de 14 zile, următoarele localități vor sta sub restricții, conform reevaluării CJSU;

  • Dumbrăvița.
  • Ghiroda.
  • Moșnița Nouă.
  • Orțisoara.
  • Remetea Mare.
  • Șag.
  • Sânmihaiu Român

„La reevaluare s-a constatat că se impune prelungirea cu 14 zile a măsurii de includere pe Anexa 2, respectiv pe lista cu UAT unde incidența cazurilor este mai mare de 4 și mai mica sau egală cu 7,5/1000 de locuitori”, mai spun reprezentanții Prefecturii.

Rata de infectare dictează restricțiile impuse

Conform hotărârii din data de 13 aprilie cu privire la prelungirea stării de alertă, cinematografele, sălile de spectacol, magazinele, terasele, cafenelele și sălile de jocuri de noroc autorizate își pot relua activitatea în interior, însă la o capacitate de numai 50% în cazul în care rata pe ultimele două săptămâni este de până la 1,5%, și la 30% dacă aceasta este cuprinsă între 1,5-3/1000 de locuitori.

În cazurile de față, operatorii economici au dreptul de a își desfășura activitatea doar până la ora 21:00, iar oamenii pot circula fără restricții până la ora 22:00.

În situația în care rata anterior menționată este mai mare de 3/1000 de locuitori, activitatea operatorilor economici va fi sistată prin hotărârea CJSU.